Görüş Bildir

Kürtler Maliki'yi devirme planında

Maliki'ye muhalif siyasiler Erbil'de toplanıyor. Cumhurbaşkanı Talabani'nin güven oylaması sürecini ağırdan aldığı iddia ediliyor

Kürtler Maliki'yi devirme planında

Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki'ye muhalif grupların güven oylaması yoluyla hükümeti düşürme girişimi devam ediyor. Muhalif liderler Erbil'de toplanarak durum değerlendirmesi yapacak. Cumhurbaşkanı Talabi'nin tutumu ise belirsizliğini koruyor.

KÜRTLER MALİKİ'Yİ DEVİRECEK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dün öğleden sonra IKBY Başkanı Mesud Barzani, El-Irakiye lideri İyad Allavi ve Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ile birlikte bazı Iraklı siyasiler Erbil'de bir araya gelerek, Maliki'ye karşı yapılması istenen güven oylamasını görüşecek.

Meclis Başkanı Nuceyfi'ye yakın bir kaynak ise, 172 milletvekilinin imzasının toplanarak Cumhurbaşkanı Talabani'ye sunulduğunu, böylelikle güven oylamasına giden yasal sürecin başladığını bildirdi.

TALABANİ VE BARZANİ TUTUMU

Konuyla ilgili bilgi veren IKBY yetkilisi de, Cumhurbaşkanı Talabani'nin, Maliki'ye karşı yapılacak güven oylamasıyla ilgili tutumunu, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile dün gece geç saatlerde yaptığı görüşmenin ardından netleştirdiğini iddia etti. Ancak aynı kaynak, Talabani'nin toplanan imzaları Meclis Başkanı Nuceyfi'ye sevk etmek için "durum ağırdan aldığını" savundu ve "İşin arkasında politik hesaplar var. Bu işlem önümüzdeki hafta sonuna kadar sürebilir" dedi.

IRAK'IN ŞAHSİYETİ

Öte yandan, Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, il genel meclislerinin, Maliki'den güven oyunun alınması durumunda güneyde bağımsız bir devlet oluşturulacağı açıklamasına sert çıktı. Sadr, ''Irak'ın birliği Maliki'nin şahsiyetinden daha önemlidir'' dedi.

MALİKİ ŞAHSİYETİ

Sadr hareketinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Basra il Meclis Başkanı el-Bezzunu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den güven oyunun alınması durumunda güneyde bağımsız bir yönetim kuracaklarını ifade etti. Mukteda Sadr, açıklamaya kendi sitesinden verdiği cevapta, ''Irak'ın birliğinin Maliki'nin şahsiyetinden daha önemli olduğunu'' ifade etti. Konunun siyasi olduğunu belirten Sadr, halkın siyasi çatışmalara alet edilmemesi ve tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

GÜVEN OYUNU

Maliki'den güven oyunun çekilmek istenmesinin nedenini, hükümete reformlar noktasında baskı kurmak olduğunu ifade eden Mukteda Sadr, ''Bu olaydan çıkar sağlamak isteyenler bunu bir savaş olarak göstermek istiyor'' değerlendirmesinde bulundu. Siyasi alanda çözülmesi gereken bir konunun halkı tahrik etmek için kullanılmaması gerektiğini kaydeden Sadr, ''Kimsenin çıkarı vatanın çıkarının önüne geçmemeli'' ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi