Kürtler Sandık başında!

3 milyon 300 bin seçmenin bulunduğu Kuzey Irak bölgesinde 30 Eylül günü parlamento seçimleri yapılıyor. Asayiş, polis ve peşmerge güçlerinin oy kullanmaya başladığı bölgede, seçmenler parlamentonun 111 üyesini seçecek.

Kürtler Sandık başında!

Yüksek Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada güvenlik güçleri dışında seçmen sayısının 3 milyon 300 bin olduğunu açıkladı. Yüksek Seçim Komisyonu ayrıca Süleymaniye, Erbil ve Duhok genelinde seçmenlerin bin 200 seçim merkezi ile 5 bin 933 seçim istasyonunda oylarını kullanacağını belirtti.

1992 yılından beri Kuzey Irak Federel Yönetimi için için yapılan seçimler bu yıl 4'üncü kez yapılacak. Seçimlerde aday olanlar arasından 100 parlamenter bölgedeki Kürt partilerinden, 11’i ise ulusal ve dini azınlıklardan seçiliyor. Parlamentoya Kürt partilerinin listelerinden aday olan azınlık mensupları dışında azınlıklar listesinden ayrıca 5 Türkmen, 5 Hristiyan, 1 de Ermeni olmak üzere 11 parlamenter seçilecek.

Seçim yarışının KDP, KYB ve Goran Hareketi’nin (Değişim Hareketi) arasında geçmesi bekleniyor. Son yapılan 2013 seçimlerinde Kürdistan Demokrat Partisi 38 sandalye kazanmış, onu 24 sandalye ile Goran Hareketi, 18 sandalyeyle de Kürdistan Yurtseverler Birliği takip etmişti.

Bağımsızlık referandumu sonrasında Kerkük’ün Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin denetimine geçmesi ile hala devam eden yolsuzluk iddiaları ve ekonomik sorunlar nedeniyle bölge halkı seçimlerden umutsuz. Güvenlik güçleri de eklenince 3 milyon 850 bini bulan  kayıtlı seçmenin bulunduğu Irak Kürdistanı bölgesinde seçime katılım oranının tepkiler nedeniyle yüksek olması beklenmiyor.

IRAK CUMHURBAŞKANI 2 EKİM GÜNÜ SEÇİLECEK

Geçtiğimiz hafta Irak Parlamentosu’nda yapılması beklenen Irak Cumhurbaşkanlığı seçimi, belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Irak parlamentosu 226 milletvekilinin katılımıyla toplanarak Cumhurbaşkanlığı oylamasının yapılacağı tarihi belirledi. Irak Parlamentosu’nda 2 Ekim'de yapılması kararlaştırılan oylamayla Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı belli olacak.

Irak Parlamentosu Başkanı Mihemmed Helbusi, 30’u aşkın başvurudan 7’sinin Cumhurbaşkanı adayı olabilme koşullarını taşıdığını belirterek bu adayların adlarını açıkladı.

Irak'ta Cumhurbaşkanı Kürtler arasından seçiliyor. 2004 yılından bu yana yapılan 2 oylamada da Cumhurbaşkanlığına Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin desteklediği adaylar seçilmişti. Irak’ın ilk Kürt Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani hayatını kaybettikten sonra bu göreve KYB’nin bir diğer etkili ismi Fuad Mahsum seçilmişti.

Cumhurbaşkanlığı oylamasına bu kez Kürtler ittifak sağlayamadan giriyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Behram Salih’i aday göstermesinden sonra Kürdistan Demokrat Partisi de Fuad Hüseyin’i kendi adayı olarak gösterdi. Kürtler Irak cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2’si bağımsız 6 adayla katılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz