Görüş Bildir

Kürtler Sandık Başında

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimleri için liderler oylarını farklı bölgelerde kullandı.

Kürtler Sandık Başında

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimleri için liderler oylarını farklı bölgelerde kullandı.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil merkezde, eski Başkan ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesut Barzani, Erbil'in Salahaddin kasabasında, Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Kubad Talabani de Süleymaniye'de oy verdi.

Seçimlerin sakin bir ortamda geçmesini isteyen Mesut Barzani, "Bugün halk karar verecek. Bugün halk, tarafların ağırlığını belirleyecek. Ancak bu birlikteliğe ihtiyacımızın olmadığı anlamına gelmez. Biz kardeşiz ve sonuçların halkımızın yararına olacak." ifadelerini kullandı.

IKBY Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Talabani, vatandaşlara sandık başına gitmesi çağrısı yaparak, bu seçimde siyasi dengelerin değişeceğini ifade etti.

Farklılıklarla nasıl yaşanacağının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Talabani, "Eğer bir konuyla ilgili sorun varsa hemen çekişme meydana gelmesin. Umarım tüm partilerin güç yerine siyasi programı olur." diye konuştu.

- Muhalefet partisi Goran'dan seçimlere katılın çağrısı

Goran (Değişim) Hareketi lideri Ömer Seyyid Ali, Süleymaniye'deki bir okulda oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kadın ve erkek oy kullanması gereken tüm vatandaşlara demokratik bir şekilde sandıklara gitmesi, demokratik sürece yüksek katılım göstermesi çağrısı yaptı.

Ali, halkın kullanacağı oylar sayesinde bölgedeki siyasi haritada değişikliğin meydana gelebileceğini dile getirerek, IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonundan da olası sahtekarlıklara ilişkin üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep etti.

- Cumhurbaşkanlığının Kürtlere bir faydası olmadı

Oyunu Süleymaniye'de kullanan siyasi liderler arasında Yeni Nesil Hareketi lideri Şasivar Abdulvahid de vardı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Abdulvahid, Kürt siyasi partiler arasında büyük bir tartışmaya sebebiyet veren cumhurbaşkanlığı çıkmazı için açıklamalarda bulundu.

Irak'ta Kürtlerin, 2006 yılından bu yana cumhurbaşkanlığını aldığını belirten Abdulvahid, bu makamın Kürtlere herhangi bir fayda sağlamadığını, Kürt partilerin cumhurbaşkanı adaylarını tartışmak yerine Kerkük gibi tartışmalı bölgelerin kaderini tayin edecek 140'ncı madde için mücadele etmelerinin daha faydalı olacağı görüşünü savundu.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) lideri Salahaddin Bahaddin de diğer birçok siyasi parti lideri gibi oyunu Süleymaniye'deki Sablağ İlköğretim Okulu'nda kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi