Maliki krizi

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi: ''İran ve Irak tam olarak bir ve birlik içinde olursa dünya çapında büyük bir güç teşkil edecek''

Maliki krizi

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, ülkesi ile Irak arasındaki ilişkilerin ''özel ve güçlü'' olduğunu söyledi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden aktardığı habere göre, Rahimi ve el-Maliki görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi ele alındı.

Rahimi burada yaptığı konuşmada, el-Maliki'nin ziyaretiyle iki ülke arasında yeni bir sayfanın açılması ve birçok alanda işbirliği için adımlar atılması temennisinde bulundu.

''İran ve Irak arasındaki ilişkiler özel ve koparılamaz bağlarla birbirine bağlıdır'' diyen Rahimi, ortak değer ve ülkülerinden dolayı iki ülke aleyhinde komplolar yapıldığını belirtti.

Rahimi, ''İran ve Irak tam olarak bir ve birlik içinde olursa dünya çapında büyük bir güç teşkil edecek'' ifadesini kullandı.

İki ülkenin birbirine doğru daha büyük adımlar atmasının önemini vurgulayan Rahimi, taraflar arasındaki mutabakat ve anlaşmaların icrasının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

İran ve Irak'ın siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin iyi durumda olduğunu, diğer birçok alanda da iyi bir noktaya ulaşılması gerektiğini belirten Rahimi, bu sürecin devam etmesiyle Tahran-Bağdat arasındaki engel ve sorunların bir an önce ortadan kalkacağına olan inancını dile getirdi.

İki ülkenin petrol ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğinin ekonomik ilişkilerin gelişmesindeki önemine değinen Rahimi, İran'ın her alandaki tecrübe ve başarılarını Irak'a aktarmaya hazır olduğunu bildirdi.

-Irak Başbakanı el-Maliki-

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de Rahimi ile görüşmesinde yaptığı konuşmada, barış, güvenlik ve ortak çıkar esası üzerine İran ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi.

El-Maliki, ''Irak ve İran arasındaki siyasi ilişkiler iyi durumda. Başta kültür, ekonomi ve bilim olmak üzere diğer alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstermeliyiz'' diye konuştu.

Bağdat-Tahran ilişkilerinde değişim ve dönüşümün önemini vurgulayan, bunun için iki ülke yetkililerinin de gerekli irade ve kararlılığa sahip olduğunu belirten el-Maliki, ziyaretinin arzu edilen başarı ve getiriyi sağlaması temennisinde bulundu.

El-Maliki, Irak ve İran'ın ortak hedefleri bulunduğunu belirtti, mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi için enerji, petrol, altyapı ve ticaret alanlarında işbirliğinin artırılması gerektiğini ifade etti.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinde fırsat ve potansiyellerin iyi değerlendirilmesinin ''zorunlu ve önemli'' olduğunu belirten el-Maliki, işbirliğinin artırılmasına yönelik bakanlar düzeyinde yoğun müzakerelerin sonuç vermesi umudunu yineledi.

İki günlük ziyaret için bugün İran'a gelen el-Maliki'nin, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve öteki yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz