Maliye Bakanları'ndan Yunanistan'a 'Red'

Yunanistan'ın ekonomik krizini görüşen Euro Bölgesi maliye bakanları, yardım programının uzatılmasını reddederek Yunanistan'ın yeni tekliflerini görüşmek için tekrar toplanacak.

Maliye Bakanları'ndan Yunanistan'a 'Red'

Yunanistan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, paralel borç yapılanması çağrısıyla kreditörlere iki yıllık bir yardım programı teklifi yapıldığı bildirilmişti.

Bunun üzerine Euro Bölgesi Maliye Bakanları salı günü Brüksel saatiyle 19:00’da acil bir telekonferans düzenleyerek Yunanistan’ın teklifini görüştü. Ancak toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Bakanlar, salı gecesi süresi dolan yardım programının uzatılmasını reddetti.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yardım paketinin kısa süreli olarak uzatılmasının ve borç traşının imkansız olduğunu yazdı.

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselboem ise Yunanistan'ın çarşamba günü borç krizi konusunda yeni teklifler sunacağını ve Euro Bölgesi temsilcilerinin de aynı gün konuyu görüşmek için toplanacağını kaydetti. Dijsselboem ayrıca, yeni bir program talebinin ise ancak referandum sonrası görüşüleceğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Almanya'nın Yunanistan'daki referandum öncesi, üçüncü bir yardım paketi önerisini görüşmeyeceğini kaydetmişti.

Yunanistan'ın sabahki açıklamasında ülkenin müzakere masasında kalmaya devam edeceği ve Euro Bölgesi'nde kalmak için her zaman uygun bir çözüm arayacağı ifade edilmişti.

Haber sitesi Politico tarafından yayınlanan bir haberde ise Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın yazdığı bir mektupta kreditörlerden, yeni bir paket yürürlüğe girene kadar teknik hatalardan kaçınmak için şu anki yardım programının kısa bir süreliğine uzatılmasını istediği bildirilmişti.

Malta Başbakanı Muscat kreditörlerle anlaşma sağlandığı takdirde Yunanistan'ın referandumu ertelemeye hazır olduğunu söylemişti.

EUROGROUP'TAN AÇIKLAMA

Eurogroup'tan Yunanistan'la ilgili yeni bir açıklama geldi. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan için Çarçamba günü yeni bir toplantı yapılacağını belirtti.

Yunanistan'ın yeni bir 'mali destek programı' için Avrupa İstikrar Mekanizması'na yaptığı başvuruyu görüşen Eurogroup, çalışmalarına yarın sabah devam edecek. Atina, 2017'ye kadar sürecek 29,1 milyar Euro'luk yeni bir program ile mevcut programın kısa süreli uzatılması talebinde bulundu.

Yunanistan'ın ekonomik destek programının bu gece yarısı tamamlanması öncesi Atina, 2 yıl sürecek yeni bir program ile teknik anlamda iflas olmaması için mevcut programın kısa süreli uzatılması önerisini Eurogroup'a iletti. Yeni önerileri görüşmek için olağanüstü toplanan Eurogroup, kısa bir süre önce çalışmalarını tamamladı. Eurogroup, yarın sabah yeniden toplanacak ve Atina'nın taleplerini incelemeyi sürdürecek.

Başbakan Aleksis Çipras'ın imzasını taşıyan 2 sayfalık metne göre Atina, 2 yıl süreli yeni anlaşma önerisinde toplam 29,1 milyar Euro'luk iç ihtiyaçlar ile dış borçların finanse edilmesini istedi. Buna paralel sürdürülebilir borç sorununa çözüm bulunması da talep ediliyor.

kaynak: ntv.com.tr

Kaynak: AJANSLAR