Mısır'ın sessizliği Türk halkının kalbini kırdı

Türkiye'nin Mısır Maslahatgüzarı Güney, Mısır yönetiminin Türkiye'deki darbe girişimine sessiz kalmasının Türk halkının kalbini kırdığını söyledi.

Mısır'ın sessizliği Türk halkının kalbini kırdı

Türkiye’nin Mısır Maslahatgüzarı Elçi-Müsteşar Ali Rıza Güney, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini "terör saldırısı" olarak nitelendirerek Mısır yönetiminin bu konuda sessiz kalmasının Türk halkının kalbini kırdığını belirtti.

Güney, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili Mısır'da yayın yapan El Masri El Yevm gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Darbe girişimiyle FETÖ'nün devleti ele geçirmeye çalıştığını dile getiren Güney, "Hile, komplo, yalan ve iftirayla ordu ve yargı başta olmak üzere devlet müesseselerini ele geçirmek için sabırlı bir çalışma yürüttüler.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızmış olan FETÖ elemanlarının F-16'larla meclisi bombaladığını, askeri helikopterlerle sivillerin üzerine ateş açtığını hatırlatan Güney, kalkışmanın içinde yer alanların itiraflarının darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Güney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi partilerin tavrı, Türk ordusunun büyük bölümünün darbecilere destek vermemesi ve Türk halkının karşı duruşu sayesinde darbe girişiminin engellendiğini söyledi.

"Mısır'ın sessizliği Türk halkının kalbini kırdı"

Türkiye’nin Mısır Maslahatgüzarı Güney, demokrasi mücadelesi veren Türk halkının Mısır'dan destek açıklaması beklediğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Demokrasiyi canları pahasına savunan Türk halkı, kardeş Mısır yönetiminden daha önceki terör saldırılarında iki tarafın karşılıklı gönderdiği gibi kınama ve taziye mesajları bekledi. Ancak Mısır’ın bu terör ve devleti ele geçirme saldırısına karşı suskun kalması Türk halkının kalbini kırmıştır."

Mısır’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bildirisini de “demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümet” cümlesine itiraz ederek engellediğini hatırlatan Maslahatgüzar, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın darbeye karşı tavrına da sadece Mısır’ın çekince koymasına anlam veremediklerini belirtti.

Türkiye ve Mısır halklarının tarihi ve kültürel bağlarına dikkati çeken Güney, ülkeler arasında siyasi sorunlar olabileceğini, ancak bunların siyasetin içinde kalması diğer alanlara yansımaması gerektiğine işaret etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz