Münbiç planı!

Harekat 8'inci gününe girerken, ABD ve koalisyon güçleri Münbiç'ten çekildi, TSK Münbiç'i ablukaya alırken, terörislerce atılan hava topunda bir asker şehit oldu, 8 asker yaralandı.

Münbiç planı!

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın bir haftası geride kaldı. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin Münbiç'ten çekildiğini açıkladı. Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi sonucu bir asker şehit düştü, 8 asker yaralandı. Buarada, TSK'nın Telabyad ve Resulayn ilçe merkezlerinde kontrolün sağlandığı harekatta, iki ilçe arasındaki köyler PKK/YPG’den arındırıldı.

Öte yandan, harekatın başladığı gün itibariyle şimdiye kadar Tel Abyad ve Rasulayn olmak üzere iki ilçe merkezi, bir belde (Tel Abyad'ın Suluk beldesi) ve onlarca köy YPG/PKK'dan kurtarıldı. 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 kara yolunun kontrolü sağlandı. Harekatta, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 611'e ulaşırken, 3 asker şehit oldu, 44 asker yaralandı.

SMO'dan 27 asker şehit olurken, 123 unsur yaralandı. Saldırılarda, Türkiye'de 18 sivil şehit olurken, 150 sivil ise yaralandı. Harekat, sivillerin, tarihi, kültürel ve dini yapıların, altyapı tesislerinin zarar görmemesi için azami dikkat gösterilerek sürüyor. Uzun süredir harekata karşı tüneller kazarak, sivilleri zorla silah altına alarak önlem alan ve son günlerde sivil görünüme bürünerek sivillere ait evlere gizlenen teröristlere karşı, harekatın güvenli şekilde devam etmesine özen gösteriliyor.

HABER MERKEZİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de oluşturulmak istenen terör koridorunun ortadan kaldırılması, bölgeye barış ve huzurun getirilmesi amacıyla yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı, 8’nci gününe girdi. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin Münbiç'ten çekildiğini açıkladı. Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi sonucu bir asker şehit düştü, 8 asker yaralandı. Buarada, TSK'nın Telabyad ve Resulayn ilçe merkezlerinde kontrolün sağlandığı harekatta, iki ilçe arasındaki köyler PKK/YPG’den arındırıldı.

ABD ASKERİ ÇEKİLDİ

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin Münbiç'ten çekildiğini açıkladı.

Sözcü Myles B. Caggins sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Koalisyon güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundan kasıtlı olarak geri çekiliyor. Münbiç dışındayız" ifadelerini kullandı.

KOALİSYON GÜÇLERİ DE

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, koalisyon güçlerinin Suriye'nin Münbiç kentinden çekildiğini duyurdu. Sözcü Caggins, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Koalisyon güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundan bilinçli çekilme faaliyeti yürütüyor. Münbiç'ten çıktık." ifadelerini kullandı.

RUSYA'NIN MÜNBİÇ BEYANI

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbic’in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Açıklamada, Rus askerlerinin bölgede Türkiye ordusu ile koordinasyon halinde olduğu, Rus askeri polisinin Suriye ile Türk ordusu arasındaki temas hattında devriye gezdiği belirtildi.

Diplomaside bu hareketlilik yaşanırken, Münbiç'i ablukaya alan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilerleyişi de sürerken, bu bölgeden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi sonucu iki asker şehit düştü, 7 asker yaralandı.

MÜNBİÇ'TEN YAPILAN SALDIRI

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "15 Ekim 2019 tarihinde Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 8 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

YARALI ASKER ŞEHİT OLDU

Milli Savunma Bakanlığı, Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşinde yaralanan askerin de kurtarılamayarak şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "15 Ekim 2019 tarihinde Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde yaralanan 1 kahraman silah arkadaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır dileriz" denildi.

15 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Açıklamada, ateş açılan bölgedeki hedeflerin tespit edildiği bildirilerek, "Bölgede hedefler anında karşılık verilmiş ve en az 15 teröristin etkisiz hale getirildiği değerlendirilmiştir" denildi.

ŞEHİDİN BABA OCAĞI

Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan silahlı saldırı sonucu şehit olan Uzman Çavuş Mesut Çelik'in şehadet haberi, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki babaevine ulaştı. Çelikhan Kaymakamı Abdullah Demirdağ ve askeri yetkililer, şehit Çelik'in Fatih Mahallesi'ndeki babaevine giderek oğullarının şehit olduğu haberini aileye verdi. Şehadet haberi üzerine babaevine Türk bayrakları asıldı.  Çok sayıda aile yakını da şehidin babaevine geldi.

2 İLÇE MERKEZİ İLE 70 KÖY TERÖRDEN ARINDIRILDI

Öte yandan, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad ve Resulayn ilçe merkezleri ile Suluk beldesi ve 70 köy PKK/YPG'li teröristlerden temizlendi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), harekatın 7'nci gününde bölgede etkisiz hale getirilen terörist sayısını 595 olarak açıkladı.

RESULAYN’DA GECE ŞİDDETLİ ÇATIŞMA YAŞANDI

Barış Pınarı Harekatı kapsamında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn’da 3 koldan operasyonlar devam ediyor. Gece Ceylanpınar Gümrük Kapısı yakınlarında başlayan şiddetli çatışma, sabah erken saatlerine kadar devam etti. Operasyonlara kara ve hava ateş destek vasıtaları ve İHA’larla destek verildi. TSK ve Suriye Milli Ordusu, Resulayn’ın güneyindeki Lilan, Amiriye ve Anbein köylerini ele geçirdi. Bölgede teröristler arasında bulunan örgütün bazı yabancı yöneticilerinin, Semelka sınır kapısını kullanarak Irak’a geçtikleri belirtildi.

Bu arada, TSK ve SMO birliklerinin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine komşu olan terör örgütü PKK/YPG denetimindeki Ayn El Arab sınır hattına sevkiyatı devam ediyor. Örgütün kontrolündeki Mehbiç’ten Cerablus’a atılan Katyuşa füzelerinin bir eve isabet ettiği, saldırıda 4 çocuğun yaralandığı belirtildi.

TERÖRİSTLERİN TUZAKLADIĞI PATLAYICILAR İMHA EDİLİYOR

'Barış Pınarı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından teröristlerden arındırılan Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad kentinde tuzaklanan patlayıcılar, imha ediliyor. Meskun mahal operasyonunda, askerlerin tek tek belirlediği patlayıcılar, alınan güvenlik önlemlerinin ardından kontrollü olarak imha ediliyor. Tuzaklanmış patlayıcıların imhası sırasında meydana gelen şiddetli patlama, Türkiye tarafından da duyuluyor.

TERÖR HEDEFLERİ VURULUYOR

Harekatın 5'inci gününde, TSK ve SMO birliklerince özgürleştirilen Tel Abyad'ın dışındaki bazı bölgelerde tespit edilen terör hedeflerinin de imhasına devam ediliyor. İstihbarat birimleri ve insansız hava araçları (İHA) ile belirlenen teröristlere ait mevzi, sığınak, barınak ve mühimmat depoları, sınırda konuşlu topçu bataryaları tarafından obüs atışlarıyla vurularak, tahrip ediliyor.

SEVKİYAT SÜRÜYOR

Öte yandan sınır hattına TSK ve SMO tarafından sevkiyat da devam ediyor. TSK birliklerince sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı sürdürüldü. SMO askerlerine de kara harekatı için sınırı geçmek üzere geldikleri Akçakale'de, küçük çocuklar tarafından Türk bayrakları ile sevgi gösterisinde bulunuldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz