Görüş Bildir

Münbiç'in yüzde 25'i IŞİD'den alındı

SURİYE'nin kuzeyinde yer alan ve IŞİD'in Suriye'den Avrupa'ya açılan kapısı olarak görülen Halep'in Münbiç İlçesi'ne yönelik 1 Haziran'da başlatılan operasyon sürüyor.

Münbiç'in yüzde 25'i IŞİD'den alındı
Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan desteklediği operasyonda, ilçenin El-Kitab kavşağından sonra El-Şeria kavşağı da Demokratik Suriye Güçleri tarafından alındı. İlçenin gıda ihtiyaçlarını karşılayan hububat silolarını da ele geçiren DSG'nin, ilçenin yüzde 25'lik bir alanını IŞİD'ten temizlediği belirtildi. Tank, Top, Doçka gibi ağır silahların kullanıldığı Münbiç'teki çatışmalar sürerken, IŞİD'in Münbiç'e çok önem verdiği, çünkü buranın düşmesi durumunda Cerablus ve Al Bab ilçelerinin de IŞİD tarafından kaybedilmesi olarak görüldüğü kaydedildi.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Münbiç Askeri Meclisine bağlı güçlerin, 2014 tarihinden beri IŞİD'in elinde bulunan Halep'in en büyük ilçesi Münbiç'i geri almak için 1 Haziran'da başlattıkları operasyon sürüyor. Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan bombardıman ile destek verdiği operasyon ile Münbiç her taraftan kuşatma altına alınıp ilçeye giden bütün yollar kesilirken, bir süre önce alınan El Kitab kavşağından sonra dün sabah saatlerinde de El-Şeria kavşağının da Demokratik Suriye Güçlerinin eline geçtiği belirtildi. Suriye ve Irak'taki Kürt internet sitesi ve kaynakları, ilçenin çok önemli iki kavşağının yanı sıra, ilçenin güneyinde yer alan ve gıda ihtiyacını karşılayan hububat silolarının da hem havadan yapılan bombardıman hem de karadan yürütülen operasyondan sonra DGS'nin eline geçtiğini duyurdu. Yine uzun süren çatışmalar sonucu Şerai okulunun bulunduğu bölgenin de IŞİD'ten temizlendiği belirtildi.
'IŞİD MÜNBİÇ'İ KAYBEDERSE, CERABLUS VE AL BAB DA DÜŞER'
Önce Münbiç'e giden yollarda kontrolü sağlayan ve IŞİD'e destek gelmesinin önünü kesen Demokratik Suriye Güçleri, daha sonra ilçeye bağlı köyleri IŞİD'ten geri almıştı. Tank, Top ve Doçka gibi ağır silahların kullanıldığı Münbiç operasyonuna ilk günden beri Koalisyon güçlerinin de havadan destek verdiği belirtildi. Yabancı askerlerinde danışmanlık yaptığı operasyonda, uçaklara yerden koordinat verildiği ve bombardımanların bu şekilde gerçekleştiği öğrenildi. 2014 yılından beri kontrolüne aldığı Münbiç'i Avrupa'ya açılan kapısı olarak gören IŞİD'in buraya kolay kolay kaybetmek istemediği, çünkü Münbiç'in düşmesi durumunda IŞİD'in Cerablus ve Al Bab ilçelerinin de kaybetmiş olacağı belirtiliyor.

DHA

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi