Görüş Bildir

Mursi'nin yargılanması

Mursi'nin "Katar adına casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması, tanık olarak çağrılan eski İstihbarat Başkanı Rafet Şehate'nin dinlenmesi için ertelendi.

Mursi'nin yargılanması

KAHİRE - Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 10 kişinin "Katar adına casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, şahit olarak dinlenilen eski Ulusal Güvenlik Teşkilatı Başkanı (iç istihbarat birimi) Tümgeneral Halid Servet şunları söyledi:

"Sanık Muhammed Adil el-Keylani'de bulunan gizli raporlar Cumhurbaşkanlığından sızdırıldı. Zira Cumhurbaşkanlığı sarayı dışından elde edilemeyecek bilgiler içeriyor. Tutanaklarda geçtiği üzere bu bilgileri sızdıran Mursi'nin sekreteri Emin Sayrafi. Belgelerin gizlilik derecesine bakılacak olursa bu bilgilere ancak Mursi veya Özel Kalemi Ahmed Abdulati vakıf olabilirdi. Bu durum bilgi sızdırılmasının ikisinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini doğruluyor. "

Edinilen bilgiye göre Servet, "Ulusal güvenlik için risk barındıran konuları içeren bu belgeler, Katar istihbaratında görevli bir subaya ulaştırılmak için sızdırıldı. Mursi ve özel kalemi bu sızdırmanın Mısır için ne kadar tehlikeli olduğunu ve hedefini gayet iyi biliyordu" ifadelerini kullandı.

Duruşma, duruşması tanık olarak çağrılan eski İstihbarat Başkanı Rafet Şehate'nin dinlenmesi için 22 Ağustos'a ertelendi.

Öte yandan davada, Şehate'nin yanı sıra, 24 Ağustos'ta Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Vekili Tümgeneral Usame Saad'ın, 27 Ağustos'ta İdari Denetim Kurulu Başkanı Tümgeneral Muhammed Ömer Vehbi'nin, 30 Ağustos'ta Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Zeki'nin, 1 Eylül'de Genel Kurmay Başkanı ve Eski Harb İstihbarat Müdürü Korgeneral Mahmud Hicazi'nin ifadelerine başvurulacağı kaydedildi.

Mısır'da yaşanan 3 Temmuz 2013 darbesinin ardın Mursi ve darbe karşıtları hakkında birçok dava açıldı.

Bunlardan "Hapishaneler baskını" davasında Mursi'nin yanı sıra, birçok İhvan yöneticisinin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam, 21'ine müebbet, 8 kişiye ise 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, "casusluk" davasında ise 16 kişi hakkında idam hükmü vermişti. "Casusluk" davasında Mursi dahil 17 kişi ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha önce yargılandığı ve kamuoyunda "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen davada 20 yıl hapse mahkum edilen Mursi hakkında, "Katar adına casusluk" ve "yargıya hakaret" suçlamasıyla açılan davalar sürüyor.

Mursi ve 10 kişi "Katar adına casusluk" davasında, ülkenin istihbarat birimleri, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Kurumu'ndan çıkan çok gizli raporları ele geçirmek ve bunu Katar ile paylaşmakla" suçlanıyor.

Kaynak:AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi