Görüş Bildir

Musul'da geri sayım!

Yüzbinlerce sivilin terör örgütü DAEŞ tarafından rehin tutulduğu kentin batı yakasını hedef alacak harekata artık saatler kaldı. Musul'dan kaçmaya çalışan sivillere ateş açan DAEŞ'in kaybettiği mahallelerde gizlenen son teröristleri de öldürüldü.

Musul'da geri sayım!

DAEŞ'in elinde mahsur kalan siviller yiyecek bulmakta zorlanıyor, Birleşmiş Milletler bazı evlerde soğuktan korunmak için mobilyaların yakıldığını duyurdu.

Terör örgütünden temizlenen mahallelerde ise hayat var. Okullar açıldı, kadınlar çarşıda dolaşıyor, bazı kadınların otomobil kullandığı görülüyor. Nargile ise eski günlerdeki popülerliğine kavuştu.

Doğu yakası terör örgütü DAEŞ'den kurtarılan Irak'ın en büyük ikinci şehri Musul'da, 750 bin sivilin kentte rehin tutulduğu tahmin ediliyor.

Yardımlar için zamana karşı yarışan Birleşmiş Milletler, DAEŞ'in elinde tuttuğu sivillerin günde yalnızca bir kez yemek yiyebildiklerini duyurdu. Reuters haber ajansına konuşan BM koordinatörü Lise Grande, çok sayıda ailenin daha önce görülmemiş şekilde tırmanan fiyatlar nedeniyle en temel ihtiyaçlarını bile alamadığını söyledi. Birçok aile de ısınmak için evlerindeki mobilyaları yakmaya başladı.

Yardım kuruluşları, halihazırda kent çevresine kurulan sığınmacı kamplarına yerleştirilen Musullulara paketleri dağıtıyor. 17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda, bugüne kadar evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 170 bine yaklaşmış durumda.

DAEŞ esaretinden kurtulan ve kentten kaçan siviller, bir an önce evlerine geri dönmenin hayalini kuruyor. Kente 40 kilometre mesafede yer alan Hazır çadır kampında kalan Haşim Aziz isimli Musullu, evinin savaşta yıkıldığını komşularından öğrenmiş. Ancak yine de üç aydır kaldığı kampta yaşamak istemediğini ve evine dönmek istediğini söylüyor.

Hişam Ali ise, "Evime ne olduğunu bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun döneceğim. Harabe de olsa bir evde oturmak kamp hayatından daha güzeldir" diyor.

OKULLAR AÇILDI

DAEŞ'den temizlenen bölgelerde hayat normal akışına dönüyor. Şimdiden 70 okul yeniden açıldı. Bir okuldaki öğrencileri fotoğraflayan Reuters haber ajansı, çocukların aileleri tarafından okula getirildiğini aktarıyor.

Musullu kadınlar, artık kentin doğusundaki çarşılarda çocuklarıyla dolaşabiliyor. Caddelerde araç kullanan kadınlara rastlanıyor.

NARGİLE YENİDEN POPÜLER

Hadba Mahallesi'ndeki bir semt lokantasında yemek yiyen gençler ise, DAEŞ işgali altındayken yalnızca teröristlerin gelip lokantada yemek yiyebildiğini anlatıyor. İsmini vermek istemeyen bir genç, "DAEŞ'in polisi olarak bilinen El-Husba'nın korkusundan kimse çarşıya çıkmak, lokantada yemek yemek istemiyordu" ifadesini kullanıyor.

IŞİD'in yasakladığı nargile ise, bugünlerde yeniden eski popülerliğine kavuşmuş görünüyor. Sokak başlarındaki çay ocakları ve kafeteryalarda oturan insanlar, nargile içiyor.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BAŞLAYACAK

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, dün akşamüstü yaptığı açıklamada, 100 binden fazla silahlı unsur tarafından kuşatılan kentte Dicle Nehri'nin doğusundaki kısmın tamamen IŞİD teröristlerinden temizlendiğini bir kez daha ilan etti. İbadi, Ordu birliklerinden kentin batısını kurtarmak için hızlıca harekete geçmelerini istedi. Kentin batısını kurtaracak operasyonun birkaç gün içinde başlaması bekleniyor.

Kentin batı yakasında operasyonların başlamasıyla 250 bin kadar sivilin evlerini terk etmesi bekleniyor. Haziran 2014'ten bu yana Musul'u elinde tutan terör örgütü, halihazırda şehirden kaçmaya çalışan sivillere ateş açıyor.

Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el Caf, ülke genelinde bugüne kadar evinden olanların sayısının ise 1 milyon 600 bini aştığını açıkladı.

SON TERÖRİSTLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

Ordu birlikleri, Raşidiye mahallesindeki son teröristleri de salı günü öldürdü. Uluslararası haber ajansları, cesetleri sokaklara atılan IŞİD'lilerin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Musul içinde 5 ila 6 bin arasında DAEŞ teröristinin bulunduğu tahmin ediliyor. Bomba yüklü araçlarla mevzilerini savunan terör örgütü, keskin nişancı ateşleriyle de sokak savaşında direniyor.

HAZRETİ YUNUS TÜRBESİ ENKAZ HALİNDE

IŞİD tarafından 2014 yazında yıkılan Hazreti Yunus'un türbesi ve camisi harabe durumda. Kentin doğusunda yer alan türbe ve camii, gazetecilere gezdirildi. Anadolu Ajansı, türbeden geriye sadece yıkılan taşlar ve enkaza dönmüş duvarların kaldığını bildiriyor. Terör örgütü, 700'lü yıllarda inşa edilen tarihi eserlerin havaya uçurulma görüntülerini internette yayınlamıştı.

DAEŞ'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi, 2014 yılında kentin batısında yer alan Ulu Camii'nde 'halifelik' ilan etmişti. Musul, Suriye'nin doğusundaki Rakka'yı fiili başkenti ilan eden terör örgütünün elindeki en büyük şehir.

BAĞDAT: 1000 Şİİ MİLİS YARGI ÖNÜNDE

2003 yılındaki ABD işgalinden bu yana Irak topraklarındaki en büyük askeri operasyona, ordu birliklerinin yanı sıra Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret grupları katılıyor. İran destekli Haşdi Şabi üyeleri, DAEŞ'den temizlenen noktalarda sivillere yaptığı işkencelerle gündeme geliyor. BM raporlarına da giren insan hakları ihlalleriyle ilgili konuşan Başbakan İbadi, yaklaşık 1000 kişinin şimdiye kadar işkence nedeniyle yargıya teslim edildiğini söyledi.

Son olarak, Sümer Mahallesi'nde üç gencin IŞİD üyeliği suçlamasıyla öldürüldüğünü gösteren video büyük tepki toplamıştı.

TRUMP'TAN DAHA FAZLA DESTEK SÖZÜ

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ise, DAEŞ hedeflerini hava saldırılarıyla vuruyor. Dicle Nehri'nin üstünde yer alan beş köprü, koalisyon uçakları tarafından DAEŞ'in geçişlerini engellemek amacıyla geçtiğimiz aylarda bombalandı.

İbadi ayrıca, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'tan daha fazla destek sözü aldığını da aktardı. Irak Başbakanı, "ABD'nin desteği terörle mücadele alanında artacak" dedi.

ABD'Lİ KOMUTAN: BATIDAKİ SAVAŞ DAHA ZOR OLACAK

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, yazılı açıklamayla operasyondaki son durumu paylaştı. Buna göre, 17 Ekim 2016 tarihinden bu yana 558 hava saldırısı düzenlendi, IŞİD'e ait hedeflere 10 bin 115 adet bomba bırakıldı. Saldırılarda 151 bomba yüklü araç, 361 bina/tesis, 140 tünel, 408 araç, 392 sığınak, 24 uçaksavar, 315 top sistemi imha edildi.

ABD'li komutan Tümgeneral Stephen Townsend, "Bu iş dünyadaki her ordu için çok zor bir iş olacaktı ve tabii ki Iraklıların 2014 yılından bu yana katettikleri mesafe, yıllar süren savaş ve istikrarsızlıktan sonra barış ve güvenliğin elde edilmesi için bir umut veriyor. IŞİD'in temizlenmesi için daha gidilecek çok yol var ve Musul’un batısındaki savaş doğudakinden daha zor olacak" dedi.

RUSÇA NOTLAR BULUNDU

Irak ordu birlikleri, Hadba Mahallesi'ndeki IŞİD'in eğitim merkezi olarak kullandığı sekiz evde aramalar yaptı.

Aramalarda yabancı teröristlerin Rusça yazdığı notlar bulundu. Notlarda kurallara uymayan sivillerin nasıl cezalandırılacağı yazıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi