Görüş Bildir

Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimi

Irak siyasi kurumları, ülkeye yurtdışından gelecek her desteğin resmi kanallar aracılığıyla olması gerektiği konusunda anlaştı

Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimi

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin siyasi parti liderleriyle yaptığı toplantıda ülkeye yapılacak her türlü dış desteğin resmi kanallar yoluyla ve hükümetle uzlaşılarak olması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

Başkent Bağdat'ta gerçekleşen toplantıda, başta Irak topraklarındaki Türk askeri varlığının kabul edilmemesi ve merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi konuları olmak üzere 14 noktanın neticeye kavuşturulduğu belirtildi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Herhangi bir devletin Irak'a vereceği desteğin, resmi kanallar ve hükümetle yapılacak anlaşma aracılığıyla olması gerekir. Irak hükümetiyle öncesinde bir anlaşma olmaksızın Türk askerlerinin, ülke topraklarına girmesi, kabul edilemez ve bunun karşısında sessiz kalınamaz" denildi.

- İbadi'nin Türkiye'den destek talebi

Açıklamada ayrıca merkezi hükümet ile IKBY arasındaki tüm sorunların anayasa ve ulusal birliğin korunması temel alınarak çözülmesi yönünde diyaloğun başlatılması için uygun bir ortamın sağlanması tavsiyesinde bulunulduğu kaydedildi.

Başbakan İbadi'nin daha önce Türkiye ziyaretinde destek talep etmesi üzerine, Peşmerge ve yerel grupların eğitimi için bölgeye gönderilen Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş ve 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 10 Aralık günü Bağdat'ta Irak Başbakanı İbadi ile de görüşerek Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını ele almışlardı. Türkiye'nin Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu ve terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde yanında olacağını aktarmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi