Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna doğru

İran Devrim Muhafızları'nın sınır ötesi faaliyetlerini yürüten Kudüs Kuvvetleri Komutanı Süleymani'nin, Musul operasyonunun yönetiminde yer alacağına ilişkin haber, Irak parlamentosunda farklı tepkilere yol açtı.

Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna doğru

İran Devrim Muhafızları'nın sınır ötesi faaliyetlerini yürüten Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'nin Musul operasyonunun idaresinde yer alacağına ilişkin haber, parlamentoda bazı kesimler tarafından kabul görmezken, bazıları da durumun hükümetin kontrolü altında olduğunu belirtti.

 Irak parlamentosundaki en büyük Sünni blok Irak Güçler Birliği Koalisyonu yöneticilerinden Sacide Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iraklı olmayanların Musul operasyonunu yönetmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Musul operasyonunda, Süleymani'nin yer alması gerekmiyor. Irak güçleri, bu operasyonda başarılı olacak güce sahip." dedi.

Muhammed, Haşdi Şabi birliklerinin ise silahlı kuvvetler komutanının emirlerine itaat ettiği sürece Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi hedefiyle düzenlenecek operasyona katılmasına itiraz etmediklerini ifade etti.

Süleymani'nin operasyonda yer almasının Haşdi Şabi birliklerini olumsuz etkileyeceğini de savunan Muhammed, bu durumun birliklere, operasyonu yönetemeyecekleri izlenimini vereceğini dile getirdi.

- "Irak hükümeti tarafından değerlendirilir"

Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu yöneticilerinden milletvekili Sadık Mehdi ise Musul operasyonuna katılacak grupların, ortak operasyonlar komutanlığıyla silahlı kuvvetler komutanının iznine tabi olduğunu söyledi.

Operasyona katılacak güçler ve danışmanların belirlenmesinde sorumluluğun ortak operasyonlar komutanlığına ait olduğunu kaydeden Mehdi, Süleymani'nin Musul operasyonunda yer alması haberine ilişkin şunları söyledi:

"Dost ülkelerin sağladığı her türlü destek, Irak hükümeti tarafından değerlendirilir. Bu da DAEŞ'le mücadele kapsamında Irak'a hizmet eden danışmanlar aracılığıyla gerçekleşir."

Mukteda Sadr liderliğindeki El-Ahrar Bloğu üyesi Abdulaziz ez-Zalemi de danışmanlar da dahil yabancı kişilerin Musul operasyonuna katılmasının hükümetin kararına bağlı olduğunu, onun bilgisi dışında bu işin mümkün olmadığını savundu.

 Süleymani'nin operasyonda yer alıp almayacağı kararının da hükümete ait olduğunu dile getiren Zalemi, "Hükümetin kararı üzerine yönlendirme yapabilme yetkisine veya gücüne sahip bir merci yok. Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi birlikleri, bazı bölgeleri DAEŞ'in elinden kurtardı ve Irak güçleri diğer bölgeleri de kurtaracak." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın Eş-Şark gazetesinde dün yayımlanan haberde, Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed el-Esedi, Süleymani'nin, Musul'da DAEŞ'e karşı düzenlenmesi planlanan askeri operasyonu yöneteceğini ifade etmişti. Esedi, Süleymani'nin sadece Haşdi Şabi için değil ordu, federal polis ve terörle mücadele birimleri için de askeri danışman olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz