Görüş Bildir

NATO: Tüm müttefikler Türkiye ile tam dayanışma içinde

NATO'da Türkiye'nin talebiyle düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı sona erdi. Toplatı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg,"NATO Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'nin güney sınırını Suriye'den gelen saldırılara karşı korumaya devam edeceğiz' dedi.

NATO: Tüm müttefikler Türkiye ile tam dayanışma içinde

Türkiye'nin talebiyle olağanüstü toplanan NATO Toplantısı sona erdi. 1 saat 10 dakika süren toplantıda önemli kararlar alındı.NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO karargahında Suriye gündemli olağanüstü toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün akşam Suriye'deki  gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini anımsatan Stoltenberg,  Çavuşoğlu'nun bugünkü danışma toplantısının yapılması talebinde bulunduğunu  söyledi.  Türkiye'nin NATO'daki toplantıda Suriye'deki ciddi güvenlik durumuyla  ilgili müttefikleri bilgilendirdiğini aktaran Stoltenberg, sözlerini şöyle  sürdürdü:   "Müttefikler, İdlib'deki saldırı sonucu hayatını kaybeden askerler  için başsağlığı dileklerini iletti ve Türkiye ile tam dayanışma içinde  olduklarını ifade etti. Müttefikler, Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'de devam  ettirdiği hava saldırılarını kınıyor ve bu saldırıları durdurmaları, uluslararası  hukuka uygun davranmaları ve Birleşmiş Milletlerin (BM) barışçıl çözümünü  desteklemeleri çağrısında bulunuyor. Bu tehlikeli duruma bir son verilmeli ve  2018'deki ateşkese acilen geri dönülmeli. Bu bölgede kötüye giden durumun önüne  geçilmeli. İdlib'de mahsur kalanlara ulaşım sağlanmalı."

"Türkiye ile dayanışmamızı dile getirdik"

Stoltenberg, bugünkü toplantıda Türkiye ile dayanışmalarını dile  getirdiklerini belirterek, "Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir ve Türkiye  aynı zamanda Suriye'deki çatışmadan en derin şekilde etkilenen NATO müttefikidir.  Çok sayıda terör saldırısına maruz kalmış ve milyonlarca mülteciye kapılarını  açmıştır." diye konuştu.  NATO'nun Türkiye'ye çeşitli şekillerde destek vermeye devam etiğini  kaydeden Stoltenberg, buna örek olarak "hava savunmasının güçlendirilmesini"  gösterdi ve İttifakın güney doğu sınırındaki durumu izlemeye devam edeceklerini  vurguladı.

Stoltenberg, Türkiye'nin Batılı müttefiklerinden somut destek  beklentisine ilişkin bir soru üzerine, "NATO halihazırda Türkiye'ye destek  veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor."  değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin NATO müttefiklerini Suriye'deki duruma ilişkin düzenli  bilgilendirdiğinin altını çizen Stoltenberg, "Sadece bugün yaptığımız toplantı  bile NATO dayanışmasını ve müttefiklerin Türkiye'ye desteğini açık biçimde  göstermektedir." ifadelerini kullandı.  Stoltenberg, Rusya ve Esed rejimine BM öncülüğündeki siyasi çözüme  dahil olmaları çağrısında bulundu.

NATO'NUN 4'ÜNCÜ MADDESİ NEDİR?

NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.NATO'nun 4.Maddesi taraflardan herhangi birisinin saldırıya uğraması halinde olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi tanıyor.

NATO'nun 4.Maddesi şöyle diyor: "Taraflardan herhangi biri, Taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm Taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır."

NATO'nun 5. Maddesi ise taraflardan birine saldırıyı tüm ittifak üyerine saldırı olarak kabul ediyor:

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

TÜRKİYE 2015'TE 4'ÜNCÜ MADDE İÇİN BAŞVURMUŞTU

Türkiye en son 2015'te 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi