Obama: 'Afganistan'da zor günler bizi bekliyor'

ABD'nin Chicago kentinde bir araya gelen NATO'ya üye ülkelerin liderleri, muharip birliklerin planlandığı gibi 2014 sonuna dek Afganistan'da kalacakları yolunda ortak görüş dile getirdi.

Obama: 'Afganistan'da zor günler bizi bekliyor'

Ancak bu mesaj, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande'ın askerlerini bu yılın sonunda geri çekecekleri yolundaki açıklamasıyla gölgelendi.

Zirvenin ikinci gününde Afganistan'a verilecek mali desteğe ve bu desteği hangi ülkelerin sağlayacağına yönelik görüşmeler yapılacak.

Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari ile Afganistan'a NATO ikmal güzergahının yeniden açılmasına yönelik temasların da bugün yapılması planlanıyor.

Pakistan NATO'ya ait uçakların geçen seneki bombardımanında 24 askerinin ölmesi ardından geçişleri kapattığını açıklamıştı.

Afganistan'a giden nakil hattının kapanmasını izleyen dönemde sınırda birikmeler yaşandı; binlerce yakıt tankeri sınırda kaldı.

Obama'dan uyarı

ABD Başkanı Barack Obama ise dün zirvenin başlangıcında yaptığı konuşmada Afganistan'da zor günlerin beklediğini söyledi.

Afgan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile katıldığı basın toplantısında konuşan Obama, NATO'nun işlerin yolunda ilerlediğine emin olduğunu vurguladı.

Karzai de Afganistan'ın zirveye egemen bir devlet olarak katıldığını NATO'daki ortaklarının 2014'deki çekilme planına bağlı olduğunu vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz