Görüş Bildir

Onlarca Ölü, Yüzlerce Yaralı

IŞİD, Kobani'nin Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yakın bir bölgesine bombalı araçla saldırdı, en az 13 kişi öldü. Kente üç ayrı koldan saldırı başlatan IŞİD öğle civarı bombalı araçla bir saldırı daha düzenledi.

Onlarca Ölü, Yüzlerce Yaralı

Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentinde dün sabah saatlerinde IŞİD tarafından bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre en az 13 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Anadolu Ajansı'na göre saldırılar Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında yaşandı. Reuters kentteki Kürt yetkililere dayandırdığı haberde, IŞİD'in üç ayrı koldan kente saldırı başlattığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise IŞİD ile YPG güçleri arasında Kobani'nin içinde çatışmaların yaşandığını duyurdu.  Gözlemevi, IŞİD'in Kobani yakındaki Bark Botan köyünde de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişiyi öldürdüğünü belirtti.

Gözlemevi IŞİD'in öğle saatlerinde kentte bombalı araçla bir saldırı daha düzenlendiğini açıkladı. Saldırı Türkiye tarafındaki güvenlik kameraları tarafından da görüntülenirken, patlama sonucunda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

'YPG üniformasıyla girdiler'

YPG Sözcüsü Redur Halil de yaptığı açıklamada IŞİD'in Kobani'ye kentin güneybatısından girdiğini açıklarken, "YPG üniforması giymiş bir grup IŞİD üyesi muhaliflerin bayrağını çektikleri 5 araçla Kobani'ye girdi. Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarından bir bombalı aracı patlattılar" dedi.

Bombalı saldırıda yaralananlar Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Türkiye'ye alındı. Yaralılar başta Suruç Devlet Hastanesi olmak üzere kent merkezindeki hastanelere yönlendirildi.

Çatışmaların ardından bir grup Suriyeli sivil Türkiye sınırına geldi.

Valilik: IŞİD Cerabulus kentinden Kobani'ye sızdı

Sınır hattının Türkiye tarafında da güvenlik önlemleri artırıldı. Şanlıurfa Valiliği ise saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, IŞİD üyelerinin sabah 5:00 sıralarında Kobani'ye sızdığı ve bir araç patlattığına dair 'bilgi alındığı' belirtildi. Valilik, "Patlama sonrası yaralanan 41 kişi Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Hastaneye getirilen yaralılardan biri hastanede hayatını kaybetmiştir. IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerabulus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır" ifadelerini kullandı.

'Haseke'de 50 ölü'

Bölgedeki kaynaklar IŞİD'in kuzeydeki Haseke'ye de saldırı başlattığını ve iki bölgeyi ele geçirdiğini söyledi. IŞİD güney tarafından intihar saldırısıyla girdiği Haseke'de onlarca rejim askerini de öldürdüğünü iddia etti. Rejim ise saldırıyı püskürttüğünü öne sürdü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, AFP'ye yaptığı açıklamada IŞİD'in en az bir intihar saldırısıyla şehre saldırı başlattığını söyledi.

Haseke'deki çatışmaların halen sürdüğünü belirten Abdülrahman, rejime bağlı 30 asker ile 20 IŞİD üyesinin öldüğünü ifade etti.

IŞİD 16 Haziran'da kritik Tel Abyad kasabasının kontrolünü kaybetmişti. YPG, ABD hava saldırıları eşliğinde IŞİD'i kasabadan çıkarmıştı. Geçen yıl Eylül ayında Kobani'ye saldırıp şehrin yarısına kadar ilerleyen IŞİD, dört ay süren çatışmaların ardından peşmerge ve YPG tarafından kentten çıkarılmıştı.

İkinci kez saldırı yaptı

IŞİD, Kobani'de bomba  yüklü araçla ikinci kez intihar saldırısı düzenledi. IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar,  Kobani merkezinde yoğunlaştı. IŞİD'çiler Mürşitpınar Sınır Kapısı  karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı  gerçekleştirdi. PYD'ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi,  Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bilgiye  ulaşılamadı. Bu arada, patlama anı Mürşitpınar Sınır Kapısı'na ait güvenlik  kamerasına yansıdı. Kamera kayıtlarında, Kobani'nin güneyinden gelen kamyonet,  gümrük sahasındaki yerleşim birimlerinin bulunduğu bölgeye ulaşıyor, ardından  patlamanın meydana geldiği görülüyor.

Dönüşler durduruldu

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan ve geçen yıl ocak ayından bu yana IŞİD denetiminde olan Suriye'nin Telabyad kenti, geçen pazartesi günü koalisyon ülkelerinin hava bombardımanı desteğini alan YPG ve ÖSO güçlerinin kontrolüne geçti. Bu gelişmenin ardından çatışma ve bombardıman korkusuyla evlerini terk ederek Türkiye'ye gelen binlerce kişi de yeniden ülkelerine dönmeye başladı.

Dün sabah yine ülkesine gitmek isteyen çok sayıda Suriyeli, Akçakale Sınır Kapısı önüne geldi. Ancak, Suriyeliler burada Kobani'de patlama olduğunu ve bazı bölgelerde çatışmalar çıktığını öğrendi. Çatışmaların yeniden Telabyad'a sıçrayabileceği endişesi taşıyan Suriyeliler, sınırın açık olmasına rağmen ülkesine dönmekten vazgeçti. Gelişmeleri takip eden Suriyeliler, tedirgin olduklarını ve birkaç gün daha bekledikten sonra güvenli olduğuna kanaat getirmeleri halinde Suriye'ye gideceklerini söyledi.

10 yaralı Akçakalede

Bu arada Kobani'deki patlamalarda yaralanan 10 sivil araçlarla Telabyad Sınır Kapısı'na getirildi ve buradan ambulanslarla Akçakale Devlet Hastanesi'ne getirildi. Çoğunluğu kadın ve çocuk olan yaralılardan durumu ağır olanlar acil servisteki müdahalelerinin ardından Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildi.

200 Suriyeli sınırımızda

Suruç Kaymakamı Çiftçi Abdullah Çiftçi, Kobani’de yaşanan saldırı ve ardından başlayan çatışmalar nedeniyle tedirgin olan 200 kadar Suriyelinin sınıra geldiğini söyledi.

Sınırda şu an için sadece yaralıların geçişine izin verdiklerini belirten Kaymakam Çiftçi şöyle konuştu:

"Bugün sabah saat 05.20 itibarıyla Mürşitpınar Sınır Kapısına yakın bir bölgede bombalı araçla intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu saldırı Suriye’nin Cerablus kasabasından geldikleri bizim güvenlik kameralarımızda tespit edilmiştir. Saldırının ardından çok yoğun bir şekilde sınır hattına yaralı getirildi. Şu ana kadar 54 yaralı Suruç ilçemize ambulanslarla getirildi. Bunlardan 1 çocuk sınırdan alındığı sırada yaşamını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Patlamanın gerçekleştiği araç Kobani içerisinden gelen beyaz bir araç olduğu güvenlik kamerası görüntülerinde mevcuttur. Şu an Kobani’nin üç ayrı bölgesinde çatışmalar devam etmektedir. Saldırı öncesinde IŞİD kent merkezine keskin nişancılar yerleştirdiğinin duyumunu alıyoruz. Şu ana kadar sınır hattımıza yaklaşık 200 civarında Kobanili Türkiye’ye geçmek için sınır hattına geldi. Ancak bu çatışmaların uzun süreli olacağını tahmin ederek bunların geçişlerine izin vermiyoruz. Sadece yaralılar alınarak tedavi ediliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi