Görüş Bildir

Peşmergeyi Kurtarma Girişimi Başarısız

Kürdistan Yurtseverler Birliği Kerkük Milletvekili Rebwar Taha, "IŞİD, tutsak peşmergeleri kurtarmak için sunduğumuz teklifleri kabul etmedi" dedi.

Peşmergeyi Kurtarma Girişimi Başarısız

 KYB Milletvekili Rebwar Taha, IŞİD’in rehin aldığı ve 21 Mart’ta infaz edeceğini duyurduğu 17 peşmergeyi kurtarma girişimlerini ve örgüte sunulan teklifleri anlattı.

>Anadolu Ajansı’na konuşan Taha, "Arap aşiretleri devreye sokarak başlattığımız müzakerelerde üç adım attık. Buna göre rehin peşmergelerle Kürdistan bölgesinin elindeki IŞİD militanlarının takası gündeme getirildi. Ardından yine peşmergeler karşılığında IŞİD’in daha önce talep ettiği militanlara ait cesetlerin verilmesi önerildi. Üçüncü olarak rehin peşmergeler için mali ödeme teklif edildi. Ancak ne yazık ki IŞİD bu seçeneklerin hiçbirini kabul etmedi. Girişimlerimiz şimdilik başarısızlıkla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

>Rehinelerin durumu hakkında 24 saat içinde gerçekçi bir bilgi verilmemesi halinde "akla gelmeyecek eylemler" yapacaklarını duyuran peşmergelerin aileleriyle saatler süren görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Taha, "Tutsak Peşmerge yakını ailelerle bizzat görüştüm. Özellikle Nevruz günü iki saatten fazla süren bir görüşme yaptım. Onların durumunu anlıyorum. Psikolojileri bozulmuş durumda. Evlatlarından gelecek kötü bir haber beklentisi içinde her gün ölüp diriliyorlar. Çabalarımız sonucunda onları eylemlerinden vazgeçirdik" dedi.

>Ailelerin olumsuz adımları IŞİD'e hizmet eder

>Taha, Peşmerge ailelerinin atacakları olumsuz adımların, IŞİD’in çıkarına hizmet edeceğini ve Kerkük’e zarar vereceğine inandığını belirtti. Taha şunları söyledi:

>"Zaten IŞİD'in en büyük planlarından biri Kerkük'te fitne ateşini yakarak kargaşa ve kaos çıkarmaktır. IŞİD’in çıkarlarına hizmet edecek eylemlerden uzak durmak gerekiyor. Birlik olup, bu belayı Kerkük’ten def etmemiz lazım. Şehitlerimizin intikamını olacak, rehin tutulan güvenlik güçlerimizi kurtaracak peşmegelerimize destek olmalıyız."

>IŞİD'in kısa bir süre önce Kerkük'e bağlı Havice ilçesinde kafesler içinde 17 peşmergenin görüntülerini yayınlamıştı.

>Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve Bölgesel Hükümet ise, IŞİD’in rehine alınan 17 peşmergeden üçünü öldürmesini sert açıklamalarla kınamıştı.

>Barzani, "Şehit ailelerine söz veriyorum, kanları boşa gitmeyecek. Bunlar, teröristlerin yanına kar kalmayacak. Teröristler bütün cürümlerinin hesabını ağır bir şekilde ödeyecek. peşmergeleri şehit edenler, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da nasıl cezalandırılacaklarını çok iyi bilecekler" demişti.

>IKBY hükümetinin açıklamasında ise "Terör örgütü IŞİD'in eylemleri, her türlü insani, ahlaki ve dini değerlerin dışındadır. Bu vahşetin bedelini en ağır bir şekilde ödeyecek olan teröristler, çok iyi bilmeliler ki hiçbir şekilde çocuklarımızın kanları yerde kalmayacak. Terör örgütü, büyük cezayı beklesin" denilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi