Görüş Bildir

"PYD ile rejim arasındaki son çatışma bir tiyatrodur"

Suriye - Kürdistan Demokrat Partisi (S-KDP) Başkanı ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcisi Abdülhakim Beşar, PYD ile Suriye rejimi arasındaki son çatışmaları "bir tiyatro" olarak nitelendirerek. "Ne zaman, PYD siyasi olarak zor duruma düşse, - mesela bir kaç gündür Amude, Kamışlı ve diğer şehirlerde binlerce insan PYD karşıtı gösteriler yapıyor - rejim hemen devreye giriyor." dedi.

Suriyeli muhalifler tarafından kurulan Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) üyesi olarak da görev yapan Beşar, Suriye'de yaşanan son durumla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

YPG'nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Esed yanlısı olduğunu aktaran Beşar, bu gruba rejimi koruduğu için maaşlarının Suriye yönetimi tarafından ödendiğini söyledi.

 ABD'nin, DAEŞ'i geriletmek için şuan Suriye Demokratik Güçleri'ne destek verdiğini ama siyasi olarak dikkate almadığını savunan Beşar, şöyle konuştu:

"Birinci amaçları rejime destek olmak. Suriye Demokratik Güçleri içindeki Arapların çoğu Sünni ama rejim yanlısı. Rejimin daha önce oluşturduğu küçük gruplar, Suriye Demokratik Güçleri adı altında birleştirildi. Bunların arasında yer alan YPG de zaten rejim yanlısı. Rejim her ay düzenli olarak bu gruba silah veriyor ve militanların maaşlarını ödüyor. Bunların Suriye rejimi korumaktan başka bir amaçları yok. Şimdi ABD, 'DAEŞ'e karşı savaşıyorlar' diye Suriye Demokratik Güçlerine destek veriyor. ABD bugün DAEŞ'i kırmak istiyor. Kim DAEŞ'e karşı savaşıyorsa ona destek oluyor. Bundan dolayı ABD Suriye Demokratik Güçlerine askeri olarak destek veriyor ama siyasi olarak pek dikkate almıyor."

 - "Haseke'deki çatışma tiyatro"

Son günlerde rejim ile PYD arasında Haseke'de yaşanan çatışmalara değinen Beşar, benzer hadiselerin geçen sene meydana geldiğini ve bunların aslında göstermelik hatta Kürt muhaliflerin sesini kısmaya yönelik olduğunu ifade etti.

"PYD sıkışınca devreye rejim giriyor" diyen Beşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''PYD ile Rejim arasındaki son çatışma bir tiyatrodur. Ne zaman PYD siyasi olarak zor duruma düşse - mesela bir kaç gündür Amude, Kamışlı ve diğer şehirlerde binlerce insan PYD karşıtı gösteriler yapıyor - rejim hemen devreye giriyor. Suriye rejimi, PYD'ye saldırarak Kürt halkının itirazını bastırmaya çalışıyor. PYD ise bu çatışmalarda 20-30 Kürt gencini öldürterek 'Biz rejimle savaşıyoruz, bunlar ise bize itiraz ediyor' savunması yaparak muhalif Kürtlerin sesini bastırıyor. Bu tiyatronun amacı son günlerde muhalefete karşı yaptığı ayıpları göz ardı etmek."

- "PYD, Kürtler ile Araplar arasında düşmanlığı körüklüyor"

PYD siyasetinin Kürt haklarıyla hiçbir alakası bulunmadığını hatta yaptıklarıyla Suriye rejimini bile geride bıraktığını dile getiren Abdülhakim Beşar, "Baas 50-60 yıl hükmetti. Ama PYD'nin dört yıllık yönetimi Baas'ın onca yıl Kürtlere yaptığı zulümden daha beter. PYD, Kürtler-Araplar arasında düşmanlığı körüklüyor. Bu Kürtler için iyi değil. Öyle istiyor ki Kürtler ve Araplar birbirlerine düşman olup birbirlerine girsin ve rejim de orada kalmaya devam etsin. Kimse rejime ilişmesin." değerlendirmesini yaptı.

Beşar, ENKS olarak güzel siyasi çalışmalar yürüttüklerini ancak silahlı güce ihtiyaç duyduklarını bu nedenle de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından eğitilen ve adına "Roj (Rojava) Peşmergeleri" denilen birlikleri Suriye'ye geçirmeyi amaçladıklarını belirtti.

- "ABD'nin, PYD politikası değişecek"

"Roj Peşmergelerinin" Suriye'ye geçişi için ABD'li yetkililerle görüştüklerini ancak henüz cevap alamadıklarını aktaran S-KDP Başkanı ve ENKS temsilcisi Abdülhakim Beşar, şunları kaydetti:

"Biz Suriye’de silahlı bir güce muhtacız. Roj Peşmergelerinin Irak Kürdistanı'ndan Suriye'ye geçmesini istiyoruz. Fakat izin verilmiyor. Onların da geçecekleri gün de gelecek. Çünkü onlar bizim silahlı gücümüz, ENKS'nin silahlı gücü olarak Suriye'de bulunacaklar. ABD'li yetkililerle sık sık bir araya geliyoruz. Yaşananları aktarıyoruz. İnanıyorum ki onlar da iyi okuyor. Suriye'de neler olup bittiğini ve bizim ne istediğimizi çok iyi biliyorlar. PYD'yi de çok iyi tanıyorlar. Ama bugün ABD'nin amacı DAEŞ'i kırmak. Bunun için de PYD'nin silahlı gücü YPG'yi destekliyor. DAEŞ'ın gücü kırıldıktan sonra ABD'nin PYD politikası değişecek. ABD'ye 'Roj Perşmergelerinin Suriye geçişini istiyoruz' dedik. ABD ise 'bunun üzerine çalışacağız' dedi ama henüz bir cevap alamadık. Talebimiz devam ediyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi