PYD/ PKK 24 ENKS üyesini alıkoydu

PYD/ PKK'nın, Suriye'nin kuzeyinde kontrolü altında bulunan bölgelerdeki Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üyelerinden 24 kişiyi alıkoyduğu bildirildi.

PYD/ PKK 24 ENKS üyesini alıkoydu

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD/ PKK, Suriye'nin kuzeyinde Haseke iline bağlı Derbesiyye, Kamışlı, Tel Temr ve Kerki Leki ile Halep'e bağlı Ayn el-Arab ve Afrin'de ENKS üyesi 24 kişiyi tutukladı.

PEŞMERGE MERKEZİ BASILDI

PKK'nın, ENKS üyelerini "Peşmerge ile iş birliği yaptıkları"nı gerekçe göstererek hedef aldığı belirtildi.  Alıkonulan kişiler arasında ENKS'ye üye Suriye Kürdistan Demokrat Partsi (S-KDP) Merkez Komite üyesi Abdurrahman Apo da bulunuyor. PYD/ PKK militanları dün de Haseke'nin Kamışlı ilçesi ve Derbesiyye kasabasında ENKS'ye bağlı S-KDP bürolarını basıp ateşe vermişti.

GERİLİM HIZLA YÜKSELİYOR

Partiden cumartesi sabahı yapılan açıklamada, “Merkez Komite üyesi Abdurrahman Apo, bu sabah saat 3.00 sıralarında PYD asayişi tarafından evinden zorla alınıp götürüldü. KDP-S Bulbul İlçe Kurulu üyesi Adnan İbrahim Çapo da aynı şekilde evinden alındı” denildi. PYD taraftarları, Rojava’da aralarında KDP-S’nin de bulunduğu Kürt partilerine ait binalara gece saldırarak tahrip etti, binaları ateşe verdi. Suriye'deki Dırbesiye kasabasında bulunan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ofisine de saldırı düzenlenmişti.

Açıklamada, "PYD’nin üyelerine yönelik baskı ve tutuklamalarının devam ettiği ancak bu baskıların kendilerini yıldıramayacağı" dile getirildi.  KDP-S, tutuklanan üyelerinin bir an önce serbest bırakılmasını ve bu yöndeki baskıların son bulmasını istedi.

SALDIRIYA TEPKİLER GELDİ

IKBY Başkanlık sözcüsü Ümit Sabah tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Şengal'in (Sincar) Hanesur bölgesinde meydana gelen olaydan dolayı Kürdistan Bölgesi Başkanı (Mesut Barzani) çok üzgün ve endişelidir. Durumun kontrol altına alınması ve ortamın yatıştırılması için ilgili taraflarla irtibata geçti." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, hiçbir tarafın Peşmerge'nin hareketine müdahale edemeyeceği belirtilerek, bölgenin idaresinden sadece bölgesel hükümetin kurumlarının sorumlu olduğu vurgulandı.

Musul'un Suriye sınırındaki stratejik Sincar ilçesinde terör örgütü PKK'ya bağlı militanlar ile Mesut Barzani'ye yakın ve Peşmerge Bakanlığına bağlı Suriyeli Kürt Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmada, 4 Peşmerge ile 3 PKK'lı terörist yaralanmıştı.

Terör örgütü PKK, Ağustos 2014'te DEAŞ'ın Sincar ilçesine saldırmasını bahane ederek bölgede varlık göstermeye başlamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz