Görüş Bildir

PYD şiddeti kullanıyor

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bro, Washington'da ABD'li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde "terör örgütü PYD/PKK'nın baskıları ile Suriyeli Peşmergelerin önemini ve dengeleri nasıl değiştireceğini anlattıklarını" söyledi.

PYD şiddeti kullanıyor

Bro AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Washington'daki temasları, PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki ENKS bürolarını basıp ateşe vermesi ve PKK'ya bağlı yerel militanların Suriyeli Peşmergelere saldırısı"nı değerlendirdi.

PYD'nin silahlı militanlarının sistematik şekilde ENKS çatısı altında yer alan siyasi partilere saldırarak baskı kurmaya çalıştığını belirten Bro, "PYD'nin siyaset dili şiddettir. ENKS'nin güçlü diplomasi ve siyasetinden korkuyor. Bu yüzden kadrolarımız ve bize destek veren halkın gözünü korkutmak için şiddete başvuruyor." dedi.

Örgütün, Kürtler arasında çatışma çıkarmak için büyük gayret içerisinde olduğunu söyleyen Bro, "Kürtleri birbirine düşürmek için örgütün ne çabalar harcadığının farkındayız. Bu oyunlara gelmeyeceğimiz gibi, baskılarına da boyun eğmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "ABD'nin Suriye siyaseti net değil"

Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığından bazı üst düzey yetkililerle görüştüklerini kaydeden Bro, "Görüşmeler sırasında ABD'nin Suriye siyasetinin net olmadığını tespit ettik. Onlara ENKS'nin nasıl bir rol oynayabileceği ve Rojava'da (Suriye'nin kuzeyinde) dengeleri değiştirebileceğini detaylı bir şekilde anlattık." diye konuştu.

"PYD'nin yanlış bir müttefik olduğunu da ABD'lilere ilettik." diyen Bro, "Örgütün tüm hak ihlallerini ve Rojava'daki baskılarını belgelerle ABD'li yetkililerinin önüne koyduk." dedi.

- "Suriyeli Peşmergeler dengeyi değiştirecek"

Bro, Washington'daki temasları kapsamında, üst düzey yetkililerle yaptıkları görüşmeler sırasında PYD'nin silahlı militanlarına alternatif, düzenli bir gücün hazır olduğu konusuna da değindiklerini aktardı.

ENKS Başkanı Bro, "Roj Peşmergeleri'nin (Suriyeli Peşmergeler) Rojava'ya gitmeleri halinde bölgedeki dengelerin değişeceğini ve bunun nasıl meydana geleceğini yetkililere anlattık." dedi.

- Sincar'daki çatışma

PKK'ya bağlı yerel militanlar ile Suriyeli Peşmergeler arasında dün çıkan çatışmalara ilişkin ise Bro şunları kaydetti:

"Roj Peşmergelerin hem Kürdistan Bölgesi hem de Rojava'ya gitmesi, en doğal haklarıdır. O güç Irak ve Suriye sınırında konuşlanmak için hareket etmişti ancak PKK bunu engellemeye çalıştı. Herkesin çok iyi bilmesi lazım, o güç bölgesine kısa bir süre içerisinde dönecektir."

Bro ve beraberindeki ENKS heyeti, 27 Şubat'ta çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a hareket etmişti. Bro ve beraberindeki heyet ABD'deki temaslarına devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi