Görüş Bildir

"Rejim, ateşkes sayesinde soluk aldı"

Esed rejiminin hedefindeki Doğu Guta'da aktif askeri muhalif gruplardan Feylek er Rahman sözcüsü Ulvan: "Yıprattığımız rejim, ateşkes sayesinde soluk aldı. Toparlanmaya başladı" dedi.

Suriye'nin başkenti Şam'da, rejimin odaklandığı Doğu Guta'daki askeri muhalif gruplardan Feylek er Rahman'ın sözcüsü Vail İlvan, rejim güçlerinin ilan edilen ateşkesi toparlanmak için kullandığını ve saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.

Ulvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son günlerde rejim ile destekçisi yabancı milisler, Ayn Terma vadisinden, Cobar Mahallesi'ni kuzey ve güney cephesinden boğup, Doğu Guta'dan koparmaya çalışıyor." dedi.

Rejimin Cobar'a saldırdığı Ayn Terma ve Zemelka beldelerine ek olarak, Tayba mahallesinden de üçüncü cepheyi açtığını anlatan Ulvan, rejim güçlerinin muhaliflerin gücünü bölerek, zayıflatmayı hedeflediğini söyledi.

Sözcü, "Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Feylek er Rahman, rejimin bütün girişimlerine karşılık vererek püskürtmeyi başardı. Rejim, 1 ay içerisinde en az 200 hava saldırı düzenledi. Yüzlerce havan topu ve varil bombası kullandı." diye konuştu.

Ulvan, şöyle devam etti:

"Rejim, konvansiyonel silahlarla başarılı olamadığı için, ölümcül silahlara başvurdu. Haziran içerisinde iki defa içeriği bilinmeyen zehirli gaz kullandı. İlk saldırısında 34 kişi, ikincisinde ise 9 kişi etkilendi."

Saldırılarda rejimin büyük kayıp verdiğini aktaran Ulvan, yüksek rütbelilerin de olduğu 150 milisi öldürdüklerini, aralarında tank ve personel taşıyıcıların da bulunduğu 20 aracı imha ettiklerini bildirdi.

"Terör listesinde yer alan gruplar yok

Ulvan, Rusya ve rejimin Doğu Guta için ilan ettiği tek taraflı ateşkese değinerek, "Yıprattığımız rejim, bu ateşkes sayesinde soluk aldı. Toparlanmaya başladı. Rejim yanlısı medya ağları gerçek olmayan zaferi pazarlamaya çalışarak, rejim ve destekçisi yabancı milislerin moralini yükseltmeye çalışıyor. Nispeten sakin olsa da, rejimin hava saldırıları ve topçu atışları sürüyor." ifadelerini kullandı.

Feylek er Rahman sözcüsü, "Rejimin hedef aldığı Zemelka, Ayn Terma ve Cobar'da radikal veya uluslararası terör listesinde yer alan gruplar yok." dedi.

Şam'ın doğusunda, Cobar mahallesi ile Ayn Terma ve Zemelka beldelerinin de içinde olduğu Doğu Guta bölgesi, 5 yıldır rejimin kuşatması altında bulunuyor. Rejim, Doğu Guta'nın güneydoğu ucunda, yarımada şeklindeki Cobar'ı, güneybatısındaki Ayn Terma ve Zemelka'dan kopararak tek başına kuşatmaya almayı hedefliyor. Böylece rejimin 1,5 aydır yoğun şekilde saldırdığı Doğu Guta üzerindeki kuşatma da daralmış olacak.

Rus haber ajansı RIA Novosti, geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberinde, Mısır'ın arabuluculuğuyla Kahire'de bir araya gelen Rus yetkililer ve "Suriyeli ılımlı gruplar" arasında anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Bunun üzerine Beşşar Esed rejimi, Doğu Guta'ya düzenlediği saldırıları durdurduğunu bildirmişti. Ancak, Ayn Terma, Arbin, Zemelka ve Nişebiye beldelerindeki sivil yerleşimleri vurmaya devam etmişti.

Doğu Guta, Türkiye, Rusya ve İran'ın 3-4 Mayıs'taki Astana toplantısında belirlediği 4 çatışmasızlık bölgesi içinde yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi