Rejimden kaçıyorlar

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin İdlib ilinin kuzey kırsalında, Vaer semtinden tahliye edilen askeri muhalifler ve sivillerin yer aldığı üçüncü tahliye kafilesine sahip çıktı.

Rejimden kaçıyorlar

Beşşar Esed rejiminin kuşatması altında bulunan ve ateşkesin yoğun şekilde ihlal edildiği Humus'taki Vaer semtinden tahliye edilen 2 binden fazla askeri muhalif ve sivili taşıyan üçüncü tahliye kafilesi sabah saatlerinde İdlib'in kuzey kırsalına ulaştı.

Vaerli aileler, ilk etapta İdlib'de kurulan geçici Saad barınma merkezine yerleştirildi.

Suriye'de insani yardım çalışmalarına devam eden İHH ekipleri, Vaer semtinden tahliye edilen 430 ailenin yardımına koştu. İHH sağlık ekipleri, ambulanslarla tahliye edilen 33 yaralıya ilk müdahaleyi gerçekleştirdi.

İHH, rejim kuşatmasından çıkan sivilleri karşıladı

İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek,  "Humus'un Vaer semtinden tahliye edilenleri, Hama ve İdlib illeri arasındaki er-Rahşan köyü üzerinden aldık. Vaer'den çıkan konvoyda 53 otobüs ve 6 ambulans bulunuyordu. Suriyeli aileler, sabah saatlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgede karşılandı." dedi.

Yemelek, Vaer'den çıkanların gıda ve su ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra çocuklara da oyuncak dağıtıldığını söyledi.

Vaer'den tahliye edilenlerin İdlib'in Maaret el-Masrin bölgesindeki geçici barınma merkezine getirildiğini anlatan Yemlek, "Burada akrabası bulunalar, onların yanına gitti. Olmayanlar ise kiralık evlere yerleştiriliyor." ifadesini kullandı.

Yemlek, "İHH olarak barınma için battaniye, sünger, mutfak takımı gibi temel ihtiyaçları gideriyoruz. Barınma merkezindeki mutfaklarda hazırlanan sıcak yemekler ailelere dağıtıldı. Ayrıca ambulanslarla tahliye edilen yaralılar İdlib'de çeşitli hastanelere kaldırıldı." dedi.

Vaer semtinden mart ayında tahliye edilen ilk iki kafile, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinden temizlenen Halep'in kuzey kırsalında yer alan Cerablus'taki kamplara yerleştirilmişti.

-  Vaer'den yaklaşık 9 bin kişi daha çıkarılacak

 2013'te rejim kuşatması başladığı sırada yüzbinlerce kişinin yaşadığı kalabalık bir bölge olan Vaer'de halkın hızlı göç etmesiyle geriye yaklaşık 30 bin kişi kalmıştı.

 Humus'taki yerel koordinasyon konseyinden alınan bilgilere göre, semtten güvenli bölgelere çıkmak için 22 bin kişi başvuru yapmış ancak rejim, 15 bin başvuruyu kabul etmişti. Başvurusu kabul edilmeyenlerin rejim bölgelerine dağıtılacağı bildirilmişti.

Vaer'den şu ana kadar yaklaşık 6 bin kişi tahliye edilirken gelecek haftalarda 9 bin kişinin daha kuşatmadan çıkartılması öngörülüyor.

Bölgeden çıkacak kişiler çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşuyor.

Plana göre, her hafta Vaer'den yaklaşık 2 bin kişinin tahliyesi planlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz