"Rusya, Vaer'de ateşkese garanti vermiyor"

Suriye'de rejimin hava saldırıları sonucu son bir ayda 51 sivilin öldüğü Humus'un merkez semtlerinden Vaer için rejim güçlerinin garantörü Rusya'nın "ateşkes konusunda güvence vermediği" belirtiliyor.

Humus'ta muhaliflerin elinde kalan son bölgelerden Vaer'de yaklaşık 60 bin sivil, son 3 yıldır Beşşar Esed rejiminin kuşatması altında hayat mücadelesi veriyor.

Beşşar Esed rejimi, beş aydır insani yardım girişine de izin vermediği semte yönelik saldırılarını artırdı.

Vaer yerel meclisi, rejimin şiddetli hava saldırıları sonucu son bir ayda 51 sivilin öldüğünü, 320'sinin yaralandığını aktardı. Sivil savunmaya bağlı hastanelerin acil yardım merkezleri de bu sürede 4 defa hedef alındı.

- Vaer halkı aylardır insani yardıma muhtaç

Beş aydır insani yardımdan yoksun kalan Vaer'de halk, elektrik ve suya erişimde de büyük sıkıntı çekiyor. Korku içindeki aileler, yer altına inşa ettikleri sığınaklarda kalıyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) ait yardım tırları 21 Şubat'ta semte girmeye çalışmış, ancak bu girişim rejim güçleri tarafından engellenmişti.

Bu gelişmeden iki gün sonra Humus'ta rejime ait istihbarat binalarına bombalı saldırı düzenlenmişti.

Saldırıyı "Şam'ı Özgürleştirme Heyeti" (Tahrir Şam) grubu üstlense de Esed rejimi, bunu Vaer'deki sivil halkı bombalamak için fırsat olarak gördü.

Vaer'in basın merkezi sorumlusu Usame Ebu Zeyd AA'ya yaptığı açıklamada, "İstihbarat binalarına yapılan saldırılardan sonra rejim, Vaer'i sorumlu tutarak, saldırılarının şiddetini artırdı. Bu eylemin Vaer'den düzenlenmesi imkansız çünkü bölge tamamen kuşatma altında." dedi.

- "Ruslar, ateşkesle ilgili hiçbir garanti vermedi"

Ebu Zeyd, önceki gün semtin ileri gelenlerinin oluşturduğu bir heyetin, Rus yetkililerle görüştüğünü belirterek, "Ruslar, ateşkesle ilgili hiçbir garanti vermedi. Ancak semtte ateşkesi sağlamak için bir taslak anlaşma metni sunacaklarını söylediler. Bizim heyetimiz de taslağı inceleyecek." ifadelerini kullandı.

Rejim ile yerel meclisler ve askeri muhalifler arasında yapılan anlaşmayla son iki yılda muhalifler ve ailelerinden oluşan iki bin kişi, İdlib'e tahliye edilmişti.

Suriye genelinde ateşkes, 30 Aralık 2016'da Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde ilan edilmişti. Ankara'nın garantör olduğu muhalifler ateşkese uyarken, rejim güçleri ve yabancısı terörist gruplar ihlallerini sürdürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz