Görüş Bildir

Rusya ve Türkiye çabasıyla oldu!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Halep’in doğusunda ateşkes sağlanmasına ABD’nin müdahil olmadığını, bunun Türkiye ile Rusya arasındaki çabaların bir sonucu olduğunu bildirdi.

Rusya ve Türkiye çabasıyla oldu!

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya destekli rejim güçleri arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin konuştu.

Kirby, ateşkes anlaşmasının ilişkin raporları gördüklerini belirterek, “Anladığımız kadarıyla (ateşkes) önümüzdeki saatlerde uygulanabilir.” dedi.

Bir soru üzerine Kirby, “Bu ABD’nin içinde yer almadığı, Türkiye ile Rusya’nın çabasıydı.” ifadesini kullandı.

Kirby, Türkiye ve Rusya’nın Halep’te ateşkes sağlanmasına ilişkin yaptığı görüşmelerden haberdar olmadıklarını belirterek, “İkili bir görüşmenin olduğuna dair bize herhangi bir haberin geldiğini bilmiyorum. Bizim için kim tarafından ve nasıl olduğu değil, bunun sonucu önemli.” diye konuştu.

Kirby şunları kaydetti:

ABD MÜDAHİL OLMADI

“Eğer bu haberler doğruysa ve bir anlaşmaya varılması durumunda şiddet olayları azalır ve sivil halk Halep’ten çıkartılırsa bunu memnuniyetle karşılarız. Bu tür bütün çabaları memnuniyetle karşılarız.”

“ABD bu sürecin tamamen dışarısında mı tutuldu? Ve artık bu görüşmelerin dışında mı duracaksınız?” şeklinde bir soruya ise Kirby “Böyle bir durumu tamamen reddediyorum. Bu konuya ilişkin etkimizin sona erdiği, ABD’nin liderliğinin bittiği söz konusu değil.” cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ın sık sık bir araya geldiğini ve telefonla görüştüne dikkat çekilerek, “Lavrov sizi bu süreçten haberdar edebilirdi.” şeklinde bir soru üzerine ise Kirby, “Halep’ten gelen fotoğrafları düşününce kimsenin protokol uygulayacak bir zamanı olmadığını anlarsın. Biz, birisinin telefonu alarak bizi aramasını önemsemiyoruz.” dedi.

Kirby ABD’nin Suriye’de siyasal çözüm arayışlarına devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan Kirby, Halep’in tamamen rejimin kontrolü altına geçtiği yönündeki bilgileri doğrulayamacağını belirtti. Halep’ten çok sayıda “rahatsız edici” fotoğraflar geldiğine dikkat çeken Kirby, “İnsanların sokakta öldürüldüğünü görüyoruz.” dedi.

İran ve Rusya’ya çağrıda bulunan Kirby, rejim güçlerine desteğin son bulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi