Görüş Bildir

Rusya'dan NATO'ya ortak radar üssü önerisi

Rusya, başkent Moskova’nın dışındaki Don-2P radar üssünün Avrupa füze savunma sisteminde yer alacak şekilde NATO ile birlikte kullanmayı önerdi.

Rusya'dan NATO'ya ortak radar üssü önerisi

Rusya’da önceki gün başlayan füze savunma sistemleri ile ilgili konferansta öneride bulunan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, “NATO ve ABD ile anlaşma sağlayabilirsek, orta ve uzun vade tehditlere karşı Don-2P radar üssünü ortak kullanabiliriz.” dedi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov önceki gün yaptığı açıklamada anlaşma sağlanamaması durumunda füze savunma sistemi alt yapılarını önleyici saldırı ile vurulmasının da muhtemel senaryolar arasında olduğunu söylemişti.

Rusya daha önce de Azerbaycan’da bulunan Gebele radar üssünü de NATO ile ortak kullanılmayı teklif etmişti.

Konu ile ilgili henüz müzakere sürecinde olmadıklarını hatırlatan Antonov, “Halen kullandığımız uzay savunma elementlerimizin pratikte uygulamalarından bahsediyoruz. Bu istasyon hava savunma sistemimizin bir parçası olarak çalışıyor.” dedi.

1980’li yıllarda ABD ile sürdürülen silah kontrol anlaşmalarının konusu olan Don-2 radar sistemi bin 500 - 2 bin kilometre alanda çok küçük parçaları tespit ediyor ve hedefe füzelerin kilitlenmesini sağlayabiliyor.

Moskova’da gerçekleşen konferanstan memnun olduklarını ifade eden Bakan yardımcısı, “NATO, BDT, AGİT ve diğer örgütlere üye ülkelerden yüzlerce askeri uzman ve akademisyen konferansa katıldı. Çok faydalı ve ilginç tartışmalar gerçekleştirdik.” dedi.

Diğer taraftan Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin de Moskova’nın stratejik dengeyi bozacak bir yapılanmaya izin vermeyeceği uyarısı yaptı. Moskova yakınlarında yer alan füze üretim tesislerinde incelemede bulunan Rogozin, “Füze savunma sistemi bir illüzyon. Ne kadar para yatırdığınız önemli değil. Biz asla stratejik dengenin bozulmasına izin vermeyiz.” uyarısı yaptı.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi