Şahinler senaryosu!

PYD/PKK, Fırat Nehri’nin batısındaki militanlarını gizlemek için yeni paravanlar devreye sokuyor. Örgüt, “Münbiç Şahinleri Tugayı” ve "Kuzey Şahinleri" adlı iki grubun adını öne sürmeyi planlıyor.

Şahinler senaryosu!

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, yaklaşık iki ay önce ABD hava desteğiyle ele geçirdiği Münbiç ilçesindeki varlığını sürdürmenin yollarını arıyor. ABD'nin Türkiye'ye verdiği taahhüt gereği ise ilçenin DAEŞ'ten kurtarılmasının hemen ardından, PYD/PKK unsurlarının Münbiç'i terk edip  burayı Arap savaşçılara bırakması gerekiyordu.

Türkiye'nin ısrarları sonucu, ABD yönetimi bir kısım militanını Fırat  Nehri'nin doğusuna dönmesini sağlasa da ilçede çok sayıda militan varlığını  sürdürüyor.

Münbiç'teki varlığını gizlemek için "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG)  adını kullanan PYD/PKK, bunun kendi militanları dışında çok sayıda örgütü bir  araya getiren bir çatı olduğunu iddia ediyor. Türkiye'nin baskılarıyla ABD'nin de zor duruma düşmesinin ardından,  PYD/PKK, yeni gruplarını devreye sokmayı planlıyor.

Münbiç’te yeni oyun hazırlığı

Örgüt, Suriye'nin kuzeydoğusunda Haseke ilinin Kamışlı ilçesindeki bazı atelyelerde, iki yeni paravan örgütü için yüzlerce flama  yaptırdı.  AA muhabirinin ulaştığı flamalardan birinin üzerinde "Münbiç Şahinleri  Tugayı", diğerinde "Kuzey Şahinleri" yazıyor.

 PYD/PKK’nın kullandığı sarı fon ve yeşil renklerle tasarlanan  flamaların her ikisinde de örgüt adları, Fırat Nehri’ni temsil eden dalgalı kalın  mavi bir çizginin üzerinde bulunuyor.

PKK, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili  ile Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerine hakim durumda. Fırat Nehri’nin  batısında ilerleme çabası süren örgüt, "DAEŞ’le mücadele" adı altında Münbiç  ilçesinin ardından Türkiye sınırındaki Cerablus-Azez hattını da alarak Reyhanlı  ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarına kadar genişlemeyi hedefliyor. PYD/PKK,  bu kuşakla Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi  bağlarını koparmanın planı içerisinde bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz