Görüş Bildir

Sincar bölgesinde DAEŞ'e operasyon

Musul'un Sincar ilçesinde 40 DAEŞ militanı öldürüldüb Peşmerge güçleri, DAEŞ'in saldırdığı Kerkük'ün Dakuk ilçesinde güvenlik tedbirlerini artırdı

Sincar bölgesinde DAEŞ'e operasyon

Irak'ın Musul ilinin Sincar (Şengal) ilçesinde çıkan çatışmalarda 40 DAEŞ militanının öldürüldüğü bildirildi.

Sincar Peşmerge Güçleri Komutanı Kasım Şeşo, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, DAEŞ'in elindeki Gabara köyünü kurtardıklarını ve 40 örgüt militanını öldürdüklerini söyledi.

PEŞMERGE GÜCLERİ

Peşmerge güçleriyle DAEŞ arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından köyü kurtarmayı başardıklarını anlatan Şeşo, "Örgüt ağır kayıp verdi. 40 DAEŞ militanı öldürüldü. Onlarcası da yaralandı. Kurtulanlar ilçe merkezine kaçtı. Ayrıca örgüte ait bomba yüklü 5 aracı imha ettik" dedi.

Terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ve ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, DAEŞ'in elindeki bölgeleri geri almak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor.

KERKÜK BÖLGESİ

DAEŞ'in dün bölgedeki Peşmerge gücüne saldırması üzerine Dakuk'taki güvenlik tedbirleri artırıldı. Peşmerge komutanlarından Ferhat Nezer, DAEŞ'in bölgede saldırı için hazırlık yaptığı bilgisini aldıklarını, bu nedenle teyakkuzda beklediklerini söyledi.

DAEŞ ile dün çıkan çatışmada örgüt üyelerinin geri çekildiğini ve tekrar saldırmaya hazırlandığını ifade eden Nezer, "Teröristlerin hareketliliği dün akşam saatlerinde yine başladı. Bölgenin korunması için cephelerdeki Peşmerge sayısını arttırdık ve ağır silahları taşıdık" dedi.

Kerkük'ün 30 kilometre güneyindeki Dakuk ilçesinde 68 köy bulunuyor. Bu köylerden 35'i DAEŞ'in kontrolünde.

ENBARLI AŞİRETLER

Enbar'a bağlı Felluce'nin DAEŞ'ten kurtarılmasının bayram öncesi söz konusu olamayacağı bildirildi.

Enbarlı aşiret lideri Şeyh Gassan el-İtavi Enbar'ın DAEŞ'ten kurtarılması operasyonuna Sünni aşiret güçlerinin katılması gerektiğini söyleyerek, "Kurtarıldıktan sonra kentteki güvenliği bu güçlerin sağlaması elzemdir" dedi.

Aşiret güçlerinin silahlandırılması konusunda hükümetle işbirliği içerisinde olduklarına da işaret eden İtavi, terör örgütü DAEŞ'i püskürtmek için bu güçlere yönelik daha kapsamlı silahlandırmanın yapılmasını istedi.

FELLUCE'DEN KAÇIŞ

İtavi, DAEŞ kontrolündeki Felluce'de çok sayıda ailenin bulunduğunu anımsatarak, şunları ifade etti:

"Bu ailelerin kasabayı terketmesi için koridor açma talebinde bulunduk. Canını kurtaranların yanı sıra içeride DAEŞ esaretinde bulunan çok sayıda aile söz konusu. DAEŞ, çatışmalar sırasında bu sivilleri 'canlı bomba' ve 'kalkan' olarak kullanacak."

Irak güçlerinin Felluce'nin merkezini ele geçirmesinin Ramazan Bayramı öncesi zor olacağını dile getiren Şeyh İtavi, "Askeri operasyon hazırlıkları devam ediyor. Operasyonda ordu güçleriyle birlikte hareket etmesi için aşiret güçlerine (Sünni) bağlı çok sayıda gönüllüye askeri eğitim veriyoruz. Bunların büyük bölümünü de silahlandırdık" şeklinde konuştu.

Iraklı güvenlik güçleriyle Şii milis güçleri yaklaşık iki aydan beri Enbar'da DAEŞ mevzilerine karşı operasyon düzenliyor. Vilayet merkezi Ramadi'yi örgütten kurtarmayı amaçlayan operasyonlar, son günlerde Felluce'ye doğru kaydırıldı.

Başkent Bağdat'ın 60 kilometre kuzeybatısındaki Felluce'nin tamamı DAEŞ tarafından kontrol ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi