Görüş Bildir

Suriye ordusu Türkiye gözlem evinden sınıra doğru sıvışırken gözlemlendi

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tel Rıfat kasabasına ilerlediğini bildirdi

Suriye ordusu Türkiye gözlem evinden sınıra doğru sıvışırken gözlemlendi

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tel Rıfat kasabasına ilerlediğini bildirdi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus saldırılarının yardımı ile ilerleyen Ordunun, kasabaya 7 kilometre yaklaştığını duyurdu. Suriye ordusunun son taarruzu sonrası on binlerce kişinin daha bölgeden kaçtığı bildiriliyor. Ülkede rejim yanlısı El Vatan gazetesi, "Tel Rıfat düşerse, ordu ilerleyişini sürdürebilecek ve Halep vilayetinin kuzeyini tamamen kontrol altına alacak” yorumunda bulundu.

Suriye ordusu, Rus savaş uçaklarının da desteği ile geçen hafta Halep'in kuzeyinde büyük bir harekat başlatmıştı.

Operasyonda bazı köyler geri alınmıştı. Türkiye ile Halep arasındaki koridorun da kesildiği belirtiliyordu.

Halep’in muhaliflerin kontrolündeki kısmında yaşayan yaklaşık 350 bin sivil, rejimin kuşatma riskiyle karşı karşıya.

Suriye ordusu dünden bu yana, muhaliflerin elindeki başkent Şam yakınlarındaki Daraya’yı da kuşatmış durumda.

BAE'DEN ASKER AÇIKLAMASI...

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyona destek için Suriye'ye asker göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Suudi arabistan da geçen hafta benzer bir açıklama yapmıştı.

35 BİN KİŞİ ÇADIRLARDA

Suriye’de rejim güçlerinin Rusya’nın hava desteği ile Halep kırsalına başlattığı operasyonun ardından evlerini terk edenler Türkiye sınırına gelmeye devam ediyor. Sınıra ulaşan ve Türkiye’ye alınmayan 35 bini aşkın sivil ise sınırın Suriye tarafına kurulan çadırlarda barınıyor.

Rusya’nın havadan Esad güçlerinin ise karadan Halep’in kuzeyindeki köy ve kasabalara yönelik geçen hafta başlattığı operasyonun ardından binlerce insan evini terk ederek Türkiye sınırına doğru gelmeye başladı. Bazıları araçlarla, bazıları ise yürüyerek yanlarına aldıkları birkaç parça eşya ile sınıra ulaşan 35 bini aşkın Suriyeli, Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki Suriye’nin ÖSO denetimindeki Esselame Sınır Kapısı yanından başlayıp, batısına doğru olan 7 kilometrelik alanda kurulu olan ve ihtiyaçları Türkiye’den karşılanan 9 çadır kente yerleştirildi. Burada barınmaya başlayan Suriyeliler, sınırın açılarak Türkiye’ye geçme umudu taşırken, bu kampların yanındaki boş alanlara da hem sivillerin kendi imkanlarıyla hem de buradaki STK’lar tarafından çadırlar kurulduğu görüldü.

Türkiye sınırına yakın noktadaki Suriye toprakları Azez İlçesi’nin yanı sıra Tirmeş, Sucu, İğde ve Şimerin köylerindeki zeytin bahçelerinin içi çadırlarla doldu. Öte yandan saldırılardan kaçan siviller; minibüs, kamyonet ve kamyonlarla sınıra doğru gelmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir