Suriye’de savaşan Türkmenler kim, savaşı nasıl etkiliyorlar?

Suriye sınırında düşürülen Rus uçağının pilotları Suriye’deki Türkmen grupların elinde mi?

Suriye’de savaşan Türkmenler kim, savaşı nasıl etkiliyorlar?

Bugün Türkiye-Suriye sınırında düşürülen Rus uçağından sonra Ortadoğu’da zaten yüksek olan gerilim daha da tırmandı. Türk yetkililerin yaptığı açıklamada sınırı ihlal eden jetin bu hareketinin her anının kaydedildiği belirtildi ancak Rus yetkililer bunu yalanladı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘Arkamızdan bıçaklandık’ tabirini kullandı.

Bugün düşürülen Rusya uçağı, Suriye sorununda Türkiye, Rusya ve Batılı devletler arasındaki görüş ayrılığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Suriye’de rejime karşı savaşan Türkmen güçleri küçük ama Türkiye ile uzun süredir devam eden bağlar mevcut durumda daha da gelişmiştir.

Türkmen grupların sayıları net olarak bilinmese de savaştan önce 200 bin olduğu belirtiliyor. Türkmenlerin büyük çoğunluğu Sünnilerden oluşmakta ve Türkçe konuşuyorlar. Ancak uzun süre Suriye rejimi tarafından birçok haktan mahrum bırakılan Türkmenler, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında rejime karşı isyan başlattı ve hala da silahlı mücadeleye devam ediyorlar.

2013 yılında Fransız haber ajansı AFP ile röportaj yapan Türkmen tabur komutanı Mahmud Süleyman, “Biz Esad rejimini devirmek ve tüm etnik ve dini grupların barış içinde bir arada yaşayabileceği demokratik bir Suriye kurmak istiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Rus uçağının dürülmesindeki dinamiklere bakıldığında da Esad rejimi ve muhalifler arasındaki çatışmanın köklerine inmek gerekir. Türkiye’deki bir çok Türk, Türkmenleri akrabaları olarak görüyor ve bu amaçla Türkiye hükümeti sınır ötesi Suriye’de bulunan Türkmenler’i korumayı arzu ediyor. Bu arada Rusya da rejimin kaybettiği yerleri geri alabilmek için büyük bir hava saldırısında bulunarak savaşa müdahil oldu.

Geçtiğimiz Cuma günü, Ankara’daki Rus büyükelçisi bakanlığa çağrılarak Rusya’nın terörle mücadelesi olmadığını ve Türkmen köylerini bombaladığını söyleyerek bunun çok ciddi sonuçlar doğuracağının altını çizdiği de açıklandı.

Ancak Türkiye e tarihsel miras olarak gördüğü Süleyman Şah türbesini de korumak için yüzlerce askerini sınır ötesine göndermişti.

Şimdi soru şu: Rusya düşürülen uçağına karşı nasıl bir tepki verecek? Ancak ortada net bir bilgi yok. Bazı kaynaklar pilotların öldürüldüğünü söylerken, bazı kaynaklar da pilotlardan birinin esir olduğunu söylüyor ve kriz de giderek derinleşiyor. Lazkiye’de bir ABD füzesiyle Rus helikopteri düşürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin düşen savaş uçağıyla ilgili olarak “Bugün bu olayı asla tolere edemeyiz” açıklamasında bulundu.

Ne olursa olsun, bugün meydana gelen olay Suriye’de savaşan tüm güçlerin amaçlarını ortaya koyuyor ve aynı zamanda Türkmenler gibi grupların eylemlerinin de etkili olabileceği açığa çıkmış oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler