Suriye'deki çadırlarda yaz zor geçiyor

Rejim kuşatmasındaki Humus'tan ayrılıp Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen bölgelere yerleşen Suriyeliler, bölgede 40 dereceyi aşan sıcak havadan etkilenmemek için dışardan temin ettikleri buzları içme sularına karıştırarak serinlemeye çalışıyor

Suriye'deki çadırlarda yaz zor geçiyor

Suriye'de rejim kuşatmasındaki Humus'tan ayrılıp Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen bölgelere yerleşen Suriyeliler, bölgede 40 dereceyi aşan sıcak havadan etkilenmemek için içme sularını buzlarla serinletiyor.

Savaş mağduru yaklaşık 10 bin Humuslu, hayata tutunmak için Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle Özgür Suriye Ordusu tarafından (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Halep'e bağlı Cerablus'un batısındaki Zoğara bölgesine yerleşti.

Türk Kızılayı tarafından kurulan çadırlarda yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, hayatta kalabilmek ve kuşatmadan kurtulabilmenin sevincini yaşarken, son günlerde artan sıcak hava nedeniyle zorluk yaşıyor.

Yaklaşık 4 yıl rejim kuşatmasında kalan ve büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalan Suriyeliler, 40 dereceyi aşan kavurucu sıcaklarda dışarıdan getirilen buzlarla içme sularını soğutarak serinlemeye çalışıyor.

Zoğara Sığınmacı Kampında kalanlara, Türkiye'den yardım kuruluşları da çeşitli yardımlarda bulunuyor.

- Çadırda yaşamak zor

Kampın sorumlusu Hasan el-Muhammed, AA muhabirine, Suriye'deki savaşın yanı sıra yaklaşık 4 yıldır kuşatma altında büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'nin desteğiyle kuşatmadan kurtarıldıkları için mutlu olduklarını anlatan Muhammed, şunları kaydetti:

"Humus'tan geldik, evlerimizden edindik, çatışmalar, savaş ve kuşatma altında artık dayanacak halimiz kalmadı, ne yiyecek yemek, ne içecek su kalmadı, hastaneye gidemiyorduk, insanlarımız öldü artık biz de öleceğiz diye bekliyorduk. Yaklaşık 50 bin kişi bu şekilde yaşadı. Sonra Türkiye'nin desteğiyle kısa bir süre önce kuşatmadan kurtulduk. Buraya geldiğimiz için mutluyuz. Son günlerde sıcaklar iyice arttı, termometreler 44 dereceyi gösteriyor, çocuklar güneşin altında oynuyor, çadırlar fırın gibi. Tek sıkıntı sıcaklar."

Uzun yıllar Humus'ta berberlik yapan ve kampta bir kulübede mesleğini yapmaya çalışan Salim Türkmani ise "Yaklaşık bir ay önce buraya geldik ve bu kulübeyi berbere dönüştürdüm. Allah'a şükür burada da çalışıyoruz. Ancak su ve elektrik sıkıntısı var, sağlık anlamda zorlanıyoruz, Cerablus buradan 30 kilometre mesafede, gitmek zor oluyor. İnşallah bu sorunlar da çözülür, biz uzun yıllar sabrettik, bunların da çözüleceğine inanıyoruz." dedi.

Zahir ebu-Verd de "Aşırı sıcaklar nedeniyle çok zorlanıyoruz, tepemizde güneş var, çadırda yaşamak zor oluyor. Ancak içme sularımızı buzla serinletebiliyoruz. Bu sıkıntıların bitmesi için Allah'a dua ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler