Görüş Bildir

Tahliyelerde sona ulaşıldı

Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı yabancı teröristlerin kuşatmasındaki doğu Halep'te tahliye edilmeyi bekleyen 5 bin civarında sakin kaldı. 5 günlük kurtarma operasyonunda çıkartılanların sayısı 40 bine yaklaşıyor. Halep'in ardından Şam'da rejim kuşatmasındaki Zebadani ve Madaya'dan tahliyeler başlayacak.

Tahliyelerde sona ulaşıldı

Doğu Halep'ten siviller ve muhalifleri tahliye eden ilk konvoy 15 Aralık'ta yola çıkmıştı. Tahliye operasyonunu yürüten yetkililerden alınan bilgiye göre, bölgeden çıkarılan Haleplilerin sayısının bu geceye kadar 40 bine ulaşması bekleniyor.

Bölgeden ayrılan sivil ve muhalif savaşçılar Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e taşındı.

Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğu ve garantörlüğünde önceki gün sağlanan mutabakat gereği, muhaliflerin kuşatmasındaki Fua ve Kefreya beldelerinden de tahliyeler sürdü. Şii mezhebine mensup nüfusa sahip iki beldeden dünden bu yana bin 384 kişi, rejim kontrolündeki batı Halep'e getirildi.

Halihazırda doğu Halep'te tahliye edilmeyi bekleyen 5 bin kişi kaldı.

Mutabakata göre, Halep'teki süreç bittiğinde Şam'da rejim güçlerinin kuşatmasındaki Madaya beldesi ve Zebadani ilçesinden tahliyeler başlayacak. İki bölgeden bin 500 kişinin İdlib'e nakledilmesi öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2 saat önce sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, tüm tahliyelerin yarına kadar bitmesini hedeflediklerini bildirmişti.

- Tahliyeleri teröristler engellemişti

İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör grupları, geçen Perşembe ve Cuma günü, doğu Halep’ten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarına saldırmış, toplam 18 sivili öldürmüştü. Ateşkes ve tahliyelere başından beri karşı çıkarak savaş suçları işleyen gruplar, Fua ve Kefreya’dan da tahliyelere izin verilmesi şartını ileri sürmüştü.

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile rejim güçleri arasındaki ateşkeş ilk olarak 13 Araık'ta Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde sağlanmıştı. İki ülke, mutabakatın garantörü olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi