Tevhid ve Cihad Hareketi'nden Avrupa'ya tehdit

Batı Afrika ülkesi Mali'nin kuzeyini kontrol altında bulunduran silahlı gruplardan Tevhid ve Cihad hareketi, ''Mali'nin kuzeyine yapılan müdahaleye destek veren ülkelere saldırı yapmaya kararlıyız'' açıklamasında bulundu.

Tevhid ve Cihad Hareketi'nden Avrupa'ya tehdit

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, ''Geçtiğimiz dönemde uyuşturucu kaçakçısı mafyaları zayıflatmak ve Azavad Kurtuluş Örgütü'nün gücünü kırmak için yaptığımız operasyonlar komşu ülkelere uygulayacağımız stratejiye engel teşkil etmeyecek. Mali'nin kuzeyine yapılan müdahaleye destek veren ülkelere saldırı yapmaya kararlıyız'' ifadelerine yer verildi.

Tevhid ve Cihad Hareketi ile Ensaruddin ve Azavad hareketi (MNLA) 2012 yılı Mart ayındaki askeri darbeyle oluşan iktidar boşluğundan bu yana Mali'nin kuzey bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyor. MNLA, Mali'nin kuzeyinde yaşayan Tuareg azınlığının bağımsızlığını talep ediyor.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet güçleri arasında yaşanan ağır çatışmaların ardından ülke ile uzun bir sınırı bulunan Moritanya, ülkenin doğu sınırına tekrar asker konuşlandırmıştı.

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Cumhurbaşkanı Blaise Compaore de, bölgedeki siyasi gerginlik ve olaylardan dolayı orduya askeri gücünü arttırma çağrısında bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız askeri birliklerinin radikal gruplarla savaşan Mali yönetimine destek vereceğini belirtmişti.

Mali'nin kuzeyindeki isyancı ve silahlı gruplara yönelik hükümet güçlerinin düzenlediği operasyonlara Fransız ordusu da katılmıştı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz