Görüş Bildir

Ukrayna'da siber saldırı! Bankalar, devlet ağı siber virüsü kaptı

Ukrayna ve Rusya'da yaşanan siber saldırı şoku tüm dünyaya yayılmaya vaşladı. Ukrayna'da devlet kuruluşlarına yönelik saldırılara bankalar da dahl oldu. Rus petrol devi Rosneft ve Ukrayna'da hükümete ait bilgisayar ağı dahil olmak üzere birçok sunucu siber saldırıya maruz kaldı

Ukrayna'da siber saldırı! Bankalar, devlet ağı siber virüsü kaptı

Ukrayna ve Rusya'da yaşanan siber saldırı şoku tüm dünyaya yayılmaya vaşladı. Ukrayna'da devlet kuruluşlarına yönelik saldırılara bankalar da dahl oldu. Rus petrol devi Rosneft ve Ukrayna'da hükümete ait bilgisayar ağı dahil olmak  üzere birçok sunucu siber saldırıya maruz kaldı. Rus IB şirketinin verilerine göre, "Petya" isimli virüsün, Rusya ve Ukrayna'nın petrol, telekomünikasyon ve finans şirketlerine siber saldırı düzenlendiği bildirildi.

Rosneft’in, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki resmi hesabından  yapılan açıklamada, şirket sunucularının son derece yoğun bir siber saldırı  altında olduğu belirtildi.

Saldırıların çok ciddi sonuçlara neden olabileceğinin vurgulandığı  açıklamada, “Ancak her ihtimale karşı şirketin yedek kontrol sistemi devreye  alnındı. Petrol üretimi veya rafinesinde herhangi bir aksaklık yaşanmadı.  Umuyoruz ki bu saldırıların mevcut hukuki süreçle ilgisi yoktur.” ifadeleri  kullanıldı.

Rosneft, geçen yıl satın aldığı bir başka petrol şirketi Bashneft’in  mal varlıklarının, şirketin 2009-2014 yıllarındaki sahibi Sistema Holding  tarafından “soyulduğu” iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

Rus mahkemesi tarafından dün alınan karar neticesinde, Sistema’nın ana  hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı Vladimir Yevtuşenkov’un ülkenin en büyük GSM  operatörü MTS’deki ve bazı diğer şirketlerdeki hisselerine sınırlamalar  getirilmişti.

Ukrayna da siber saldırı altında

Ukrayna’da ise hükümete ait bilgisayar ağı dahil olmak üzere, ülkedeki  birçok banka ve Kiev’deki Borispol Uluslararası Havalimanı siber saldırılara  maruz kaldı.

Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, sosyal paylaşım  sitesi Facebook’tan yaptığı açıklamada, saldırılar neticesinde hükümetin  bilgisayar ağının çöktüğünü belirtti.

Borispol Uluslararası Havalimanı’nın Direktörü Yevhen Dykhne de yine  Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, siber saldırılar nedeniyle havalimanından  gerçekleştirilen bazı uçuşlarda rötar olduğunu açıkladı.

Ukrayna Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ise ülkedeki kimi  bankaların saldırılar nedeniyle bazı işlemleri gerçekleştirmede teknik sıkıntılar  yaşadığı ifade edildi.

Çernobil etkilendi!

Saldırıdan etkilenen en önemli merkezlerden biri 1986 yılında nükleer  bir felaket yaşanan Ukrayna'nın Çernobil nükleer santrali oldu.

Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre, santraldeki pek çok  bilgisayar, geçtiğimiz mayıs ayında 150 ülkeyi etkileyen "WannaCry (Ağlamak  İstiyorum)" yazılımıyla aynı yöntemi izleyen virüs yazılımı tarafından yapılan  saldırıdan etkilendi.

Ukrayna'nın Pravda gazetesine açıklamalarda bulunan Santral Direktörü  Vladimir Ilchuk, bilgisayar uzmanlarından oluşan bir ekibin saldırının etkilerini  ortadan kaldırmak için çalıştığını ve santralde radyasyon sızıntısı riski  olmadığını belirtti. Ilchuk, santralde radyasyon düzeyinin şu anda elle ölçüldüğü  de bildirildi.

Ukrayna hükümeti, ülkenin uçak üreticisi Antonov şirketi, ülkedeki  bazı bankalar ve başkent Kiev’deki Borispol Uluslararası Havalimanı da siber  saldırılara maruz kaldı.

Rusya'da ise saldırıdan etkilenen en büyük şirket ülkenin en büyük  petrol şirketi Rosneft oldu.

Avrupa ve ABD de hedefte

Saldırıya neden olan yazılımın Avrupa'da diğer bazı ülkelerde ve  ABD'de de yayıldığı ve bazı önemli şirketlerin bilgisayarlarını ele geçirdiği  aktarıldı.

Fransa tren taşımacılığı şirketi SNCF, Hollanda merkezli kargo şirketi  TNT, Danimarka taşımacılık şirketi Moller-Maersk, İspanyol yiyecek şirketi  Mondelez, Büyük Britanya reklam ajansı WPP, ABD'den ilaç şirketi Merck ve hukuk  firması DLA Piper küresel saldırıya maruz kalan büyük firmalar arasında.

Saldırıdan pek çok küçük şirketin de etkilendiği belirtiliyor.  Saldırıyla ele geçirilen bilgisayarları yeniden kullanabilmek için Bitcoin ödeme  şekliyle 300 dolar talep ediliyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, siber saldırıyla  ilgili haberlerin dünya çapında takip edildiği ve diğer ülkelerle işbirliği  yapıldığı ifade edildi.

Geçtiğimiz mayıs ayında “WannaCry” isimli yazılımla düzenlenen  uluslararası siber saldırı, Britanya’nın Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) felç edip  tüm dünyaya hızla yayılarak çok sayıda ülkede on binlerce kişi ve kuruluşu  vurmuştu. Saldırı 150 ülkede etkili olmuştu. AA

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir