Görüş Bildir

"Ürdün Suriye'nin güneyinde operasyona hazırlanıyor"

Arap basınında çıkan haberlere göre, Ürdün, Suriye sınırının ötesinde Özgür Suriye Ordusu bileşenleriyle işbirliği yaparak IŞİD unsurlarına karşı operasyon başlatmaya hazırlanıyor. İddiaya göre, İngiltere ve ABD de bu operasyona destek verecek.

İngiltere merkezli Arapça yayın yapan El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Ürdün Suriye’nin güneyinde bulunan IŞİD unsurlarına karşı harekât başlatmaya hazırlanıyor.

Harekâtın nedeni, Ürdün’ün Rakka’ya yönelik operasyonun başlaması durumunda IŞİD unsurlarının ülkenin güneyine yani kendi sınır bölgesine kaçmasından endişelenmesi... Amaç, hâlihazırda o bölgede bulunan IŞİD bağlantılı grupları geriye püskürterek sınırında IŞİD’den temiz bir bölgeyi oluşturmak.

El Arabi El Cedid’in Ürdün ve ÖSO kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Amman, Suriye’nin güneyinde bulunan ve çoğunlukla kendisi tarafından eğitilen Özgür Suriye Ordusu bileşenlerini IŞİD’in Rakka’dan olası bir güç kaydırma hamlesine karşı hazır tutmak istiyor. Amman, bu grupların yardımıyla sınır bölgesinde faaliyet gösteren IŞİD ile bağlantılı Halid Bin Velid Ordusu grubunu bölgeden çıkarmak istiyor.

"ÖSO komutanları Ürdün'e çağrıldı"

Habere göre, son iki günde ‘Güney Cephe’ adıyla bilinen Suriye’nin güneyindeki ÖSO bileşenlerinin bazı komutanları Ürdün’e çağırıldı. Bu ülkedeki ABD’nin denetiminde bulunan MOK operasyon odasıyla bir dizi toplantılar gerçekleştirdi. Komutanlarla operasyonun ne zaman ve ne şekilde yapılacağı bilgisi paylaşılmasa da sahanın son durumu değerlendirildi ve böyle bir operasyon için bu gruplara gereken silah ve teçhizat tespit çalışmaları yapıldı.

İddiaya göre, İngiltere Başbakanı Theresa May’in geçen hafta Ürdün’e gerçekleştirdiği ziyaret ve daha öncesi Ürdün Kralı İkinci Abdullah’ın ABD’ye ziyareti de bu bağlamda yapıldı. Zira, habere göre, bu iki ülke karadan yürüyecek ÖSO bileşenlerine havadan destek verecek.

IŞİD, Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgeninde yer alan Tenef sınır kapısının denetimini yaklaşık bir yıl boyunca kontrol etmişti. ÖSO Mart 2016’da bu stratejik bölgeyi tekrar ele geçirmişti.

Ürdün sınırında gelişi güzel bir şekilde kurulan Rukban Sığınmacı Kampı da Amman için bir endişe kaynağı oluşturuyor. IŞİD, bu kamp bölgesinde Ürdün güvenlik güçlerine karşı birden çok saldırı düzenlemişti. Amman yönetimi, IŞİD’den temiz bir bölge oluşturulduğu takdirde, buradaki sığınmacıların oluşturulacak güvenli bölgeye yerleşip kendilerine yeni bir hayat kurabileceğini düşünüyor.

Sadece El Arabi El Cedid değil Londra merkezli Al Hayat Gazetesi de 9 Nisan’da aynı yönde bir haber yapmış, Ürdün’ün İngiltere ve ABD ile beraber Suriye’nin güneyinde operasyon hazırlığı içinde olduğunu yazmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi