Ve asker Suriye'de!

Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor

Ve asker Suriye'de!

Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 05.45'te başlayan topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi

Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı

Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Harekatla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve ÇNRA atışları sona erdi, 06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10 ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.

70 HEDEF VURULDU

Topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi. Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu. Harekat kapsamında geçit açma faaliyetleri de devam ediyor.

KOMUTANLAR MERKEZDE

Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor. Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

HAREKAT UYUM İÇİNDE

Harekatın başarısı için piyade (mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam, harekatta hayati önemi haiz muhabere birlikleri ile lojistik destek ve Hava Kuvvetlerinin hava/yer destek unsurlarının bir bütün olarak büyük bir uyum içerisinde çalıştığı bildirildi.

ÖSO'A BÖLGEDE HIZLA İLARLIYOR

Keklice'den sonra Tel Şair köyü de birkaç saat içinde ÖSO'nun denetimine geçti. ÖSO güçlerinin Tel Şair'in  hemen ardından Elvaniye ve Güğüncük köylerini de IŞİD'den temizlediğini bildiriirken, IŞİD mensubu 46 militan operasyonda öldürüldü.

Keklice köyüne giren Özgür Suriye Ordusu askerleri, kontrolünü sağladıkları Keklice köyünden çektikleri görüntüleri sosyal medyadan yayınladı. Görüntülerde, Özgür Suriye Ordusu askerlerinin bulunduğu bölgede bir de tank görülüyor. ÖSO, ele geçirdiği köylerden doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için çevre güvenliği oluşturuyor. Cerablus’un batı ve kuzeyinde ÖSO ile IŞİD militanları arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor.

İLÇENİN GİRİŞİNE GELİNDİ

Sınırı geçen tanklar Cerablus’a ulaşan IŞİD’in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi’nden destek için yola çıkan bazı IŞİD araçları da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu. Türk savaş uçakları IŞİD’e ait bomba yüklü üç aracı da imha etti. Operasyona ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensupları katılıyor. ÖSO güçleri, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezine doğru ilerleyerek DAEŞ'i batı ve güney yönünden kuşattı.

İlçe merkezinin kuzeyinde Türkiye sınırında TSK'nın yığınak yapmış olması ve doğuda Fırat nehrinin doğal engel oluşturması nedeniyle örgüt kuşatma altına girmiş oldu. Fırat nehrinin doğu yakası da PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolünde. İlçe merkezine batı yönünden girmeye başlayan ÖSO, bir okul, fırın, su kulesi ile DAEŞ'in komuta merkezi olarak kullandığı bazı noktaları ele geçiridi.

ÖSO unsurlarıyla DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar devam ederken, örgüt hedefleri sınırdan topçu atışlarıyla ve havadan vuruluyor. Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla Türkiye’nin hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

PYD VE DAEŞ KAÇMAYA BAŞLADI

Suriye'de her gün binlerce kişi, terör örgütleri DAEŞ ve PYD denetimindeki bölgelerden kaçarak muhaliflerin kontrolündeki kentlere yöneliyor.

Halep'e bağlı Azez ilçesindeki yerel aktivistlerden Yasir Muhammed, DAEŞ ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD hakimiyetindeki bölgelerden her gün binlerce kişinin muhaliflerin kontrolündeki Azez'e geldiğini söyledi.

DAEŞ ve PYD zulmünden kaçan ailelerin sabahın erken saatlerinde Azez'in doğusundaki Harcele köyüne ulaştığını ifade eden Muhammed, Suriyeli Türkmenlerin oluşturduğu Sultan Murat Tugayı'nın kurduğu kontrol noktasından geçen ailelerin, araçlarla ilçeye gönderildiğini belirtti.

Muhammed, yerlerinden olan Suriyelilerin çoğunlukla DAEŞ'in kontrolündeki Deyr ez-Zur ve Rakka illeriyle Halep'in Bab ilçesinden geldiğini dile getirdi.

BÖLGEYİ TERK EDİYORLAR

Azez bölgesine daha önce her gün 400 ila 600 kişinin sığındığını aktaran Muhammed, ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PYD'nin 12 Ağustos'ta Mümbiç ilçesini ele geçirmesinin ardından bu sayının günde ortalama bine çıktığını vurguladı.

Bölgeye bugün 2 bin 500 kişinin ulaştığı bilgisini veren Muhammed, "Harcele'ye gelen aileler perişan, çocuklar bitkin durumda. Buraya ulaşan ailelere yardım kuruluşları tarafından su ve yiyecek dağıtılıyor." dedi.

Muhammed, DAEŞ ve PYD'den kaçan Suriyelilerin bir kısmının Azez'de kaldığını, bir kısmının da Afrin üzerinden muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e yöneldiğini kaydetti.

TÜRKMEN DAĞINA SALDIRI

Buarada rejim güçleri, Türkmendağı'nı topçu ateşine tuttu. Top sesleri, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin sınır mahallelerinden de duyuldu. Yayladağı'nın karşısında bulunan Lazkiye'nin kırsalındaki Türkmendağı'nı almak isteyen rejim askerleri, sabah saatlerinde top ve füzelerle saldırıya geçti. Suriyeli yerel kaynaklar, Bayırbucak Türkmenlerinin kontrolünde olan mevzilerle yolların hedef alındığını söyledi. Top sesleri öğleden sonra kesildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler