Yaralılar Türkiye'ye geliyor

SURİYE'nin Halep kentindeki kuşatmanın kaldırılmasının ardından dün başlayan sivillerin güvenli bölgelere naklinde, 50 ağır yaralı Türkiye'ye nakledildi.

Yaralılar Türkiye'ye geliyor

Halep'ten tahliye edilen ağır yaralı Suriyeliler, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekleyen ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Reyhanlı ve Antakya Devlet Hastaneleri ile Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yaralıların tedavisi sürerken, yeni yaralıların getirilmesi ihtimaline karşın hastanelerde ek önlemler de alındı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda da 25 ambulans sürekli hazır bekletiliyor.

'TAHLİYELER 25 GÜN SÜREBİLİR'

Sınır kapısında açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, bu sabah yaptığı açıklamada bütün yurttan İdlip'teki kamplara yardım geldiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Şimdiye kadar bin 500'den fazla yardım TIR'ı organize edildi, yardım toplandı. Türkiye'nin her tarafında bir yardım seferberliği oluştu. İHH olarak gelen yaralıların ve mültecilerin geçişlerinde gözlemci kuruluş olarak görev yapıyoruz. Mültecileri ve yaralıları kapıda da İHH olarak karşılıyoruz. Bunların kayıtları tutuluyor ve Birleşmiş Milletler'e (BM) bunlar bildiriliyor. İçeride 85 bin civarında bir insan geçişi söz konusu olacak. Şu ana kadar çok azı tahliye edildi. 20-25 gün de sürebilir bu.

TAHLİYE OTOBÜSLERİ YETMİYOR

Çünkü içerideki tahsis edilen otobüs sayısı az, bunun biraz daha çoğaltılması için arabulucu ülkelerden yardım istedik. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Türkiye'nin Rusya ile olan görüşmesi sonuç verdi ve şimdi insanlar dışarı çıkarılmaya başlandı. İçeride çadır kentler oluşturuluyor. Şu anda altyapısı yapılıyor. AFAD, Kızılay ve İHH işbirliği ile bu çadırkentler kuruluyor. Türkiye için gerçekten çok önemli bir adım. Çünkü ilk defa devlet ve sivil toplum kuruluşu arazi de bu kadar net bir insani yardım operasyonunu da gerçekleştirmiş oluyor. İnşallah bu akşam gelen insanlar yarına kadar burada bekleyecekler. Yarın da burada bir program olacak. 20 bine yakın insanın buraya gelmesini öngörüyoruz. Çünkü alan o kadar insanı ancak alabilir. Tahliyeler bitene kadar insani nöbet tutacağız."

KIZILAY NÖBETTE

Tahliyeleri izlemek üzere Cilvegözü ile İdlip arasında sürekli mekik dokuyan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu sabah yaptığı ilk açıklamada ilk tahliye konvoyları ile 5 bin dolayında kişinin güvenli bölgelere nakledildiğini, kadın,çocuk ve hastalara öncelik verildiğini, 500 dolayındaki yaralının Afrin yakınındaki sahra hastanesine nakledilip, ağır olanların Türkiye'ye getirildiğini açıkladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz