Görüş Bildir

"Yemen'de insanlık faciası yaşanabilir"

Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve çatışmalara sahne olan Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'de, çöken sağlık hizmetiyle birlikte kolera ve difteri gibi salgın hastalıklar can alamaya devam ederken yaz aylarında görülmesi muhtemel bir humma ve sıtma salgınının "insanlık faciasına yol açabileceği" uyarısı yapılıyor.

Arap Doktorlar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Abdulkavi eş-Şumeyri, AA muhabirine verdiği mülakatta, Yemen'deki sağlık sorunlarının her geçen gün arttığını belirterek insani yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesinde kırsal bölgelerdeki sağlık sorunlarının savaş öncesi döneme dayandığını söyleyen Arap Doktorlar Birliği'nin Yemen asıllı Genel Sekreter Yardımcısı, çatışmaların başlamasının ardından bu sorunların giderek düğüm haline geldiğini ve ülkede baş gösteren salgın hastalıkların hızla yayıldığını dile getirdi.

Şumeyri, ülkedeki çocuk ölümlerinin önüne geçilemediğini ve devam eden çatışmalar nedeniyle insanlara sağlık hizmetlerinin ulaştırılamadığını kaydetti.

- "18 milyon insana sağlık hizmeti götürülemiyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Ağustos 2017'den bu yana difteri salgını nedeniyle 72 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Şumeyri, 2017 yılında ortaya çıkan kolera salgınının da 2 bin 200 Yemenlinin hayatına mal olduğunu belirtti.

Uluslararası örgütleri Yemen'e acil yardım etmeye çağıran Şumeyri, şunları kaydetti:

"Darbeden önce de 7 ila 14 milyon Yemenliye sağlık hizmeti verilemiyordu. Elimizdeki verilere göre şu anki tablo çok daha kötü. Yaklaşık 18 milyon insana sağlık hizmeti götürülemiyor. Bu, çok acı bir tablo. Kolera salgınının yanı sıra bir de difteri başladı. Yaz aylarında humma ve sıtma gibi salgınların başlamasından endişe ediyoruz. Yemen'de önümüzdeki yaz sağlık hizmetlerinin götürülememesi nedeniyle insanlık faciası yaşanabilir. Allah Yemen halkının yardımcısı olsun."

- Türkiye'nin Yemen'deki insani yardımları

Bölge ülkelerinin Yemen'deki yardımlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şumeyri, "Türkiye son 10 yılda Yemen'e çok yardım etti." dedi.

Yemen'e yapmış olduğu sağlık yardımlarından ötürü Türkiye'ye şükranlarını ifade eden Şumeyri, 30 yıllık Ali Abdullah Salih yönetimine son veren 2011 Şubat Devrimi sırasında yaralananların tedavisi konusunda Türkiye'nin önemli yardımlarda bulunduğunu dile getirdi.

- "Bu kanlı mücadele sürdükçe yardımların ulaştırılması daha da zorlaşacak"

ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya dörtlüsünün halkı fakir ve zayıf düşmüş Arap ülkelerinde devam eden mücadelelerinin en fazla bölgedeki sivil halka zarar verdiğinin altını çizen Şumeyri, "Bu kanlı mücadele sürdükçe muhtaç insanlara yardımların ulaştırılması daha da zorlaşacak. Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki günlerde bölge dengelerinde herhangi bir değişiklik olmayacak ve bölge insanı acı çekmeye devam edecek." diye konuştu.

Mısır'da yaşayan Yemenli Doktor Şumeyri, Arap Doktorlar Birliği'nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Şumeyri, birliğin Yemen'de gerçekleştirdiği 5 ayrı sağlık projesinin yanı sıra Filistin, Suriye, Irak, Sudan ve Somali gibi ülkelerde de çalışmalar yaptığını, Afrika'da körlüğe karşı mücadele kapsamında 30 bin ameliyat gerçekleştirdiğini aktardı.

- Yemen'deki iç savaş ve salgın hastalıklar

Yemen, 11 Şubat 2011'deki devrimden bu yana siyasi istikrarsızlık ve iç çatışmalarla boğuşuyor. Ülkede 2014 yılında İran destekli silahlı güce sahip Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının başkent Sana'nın yanı sıra diğer bazı kentleri ele geçirmesiyle başlayan iç savaş yıllardır devam ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği meşru hükümet ile Husiler arasında yaklaşık 3 yıldır şiddetli çatışmalara sahne olan Yemen, bir taraftan da kolera ve difteri gibi salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi