Görüş Bildir

Yemen'in Hudeyde kentinde operasyonlar durdu

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Hudeyde'deki askeri operasyonları 23 Haziran'da geçici olarak durdurduğunu açıkladı

Yemen'in Hudeyde kentinde operasyonlar durdu

Yemen'de meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin El-Hudeyde kentindeki operasyonlarını Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in girişimine destek olmak amacıyla geçici olarak durdurduğu bildirildi.

Açıklamayı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, resmi Twitter hesabından yaptı.

"BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in Husilerin koşulsuz olarak Hudeyde kenti ve limanından çekilmesini öngören girişimini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullanan Karkaş, bu girişimin başarıya ulaşmasına destek vermek için koalisyon güçlerinin Hudeyde'deki ilerleyişini 23 Haziran'da durdurduğunu belirtti.

Operasyonların 1 hafta süreyle askıya alındığını kaydeden Karkaş, sürenin sona erip ermediğine dair net bilgi vermezken, baskıyı artırmaya devam ettiklerini ve Griffiths'in Sana ziyaretinin sonucunu beklediklerini belirtti.

Hudeyde operasyonunun havalimanını kontrol altına alma ve Husilerin taviz vermesini sağlama noktasında başarılı olduğunu ifade eden Karkaş, Husilerin bu sürece ne derece ciddiyetle yaklaştıklarının ve zaman kazanma amacında olup olmadıklarının görüleceğini dile getirdi.

Hudeyde kentinde operasyonlar durdu

Karkaş, Griffiths'in girişiminin başarısız olması halinde operasyonun devam edeceğini ve sonuç olarak Hudeyde kentinin kontrol altına alınacağını ve Husilerin ciddiyetle müzakerelere katılmasının sağlanacağını aktardı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, cuma günü Husilerin Hudeyde Limanı'nın idaresini BM'nin üstlenmesi yönünde bir teklifte bulunduğunu ve Yemen'deki meşru yönetimin de bunu onayladığını açıklamıştı.

Griffiths, geçen ay Hudeyde'deki askeri gerginliğin tırmanışını durdurmak için çıktığı son turda Umman'da Husilerle, Yemen'in geçici başkenti konumundaki Aden'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile görüşmüştü.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyona başlamıştı. Hükümet güçleri, 19 Haziran'da Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağlamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi