Yunanistan'da 1800 yıllık tarihi yol bulundu

Selanik'teki metro kazı çalışmaları sırasında, yerin 7 metre altında, Roma döneminden kalma 1800 yıllık tarihi bir yol gün ışığına çıkarıldı.

Yunanistan'da 1800 yıllık tarihi yol bulundu

Kazı sahasını halka açan yetkililer, tarihi yoldaki bazı mermer taşların çocuklara ait oyun tahtalarıyla aşındırılmış durumda olduğunu, diğerlerinde ise atlı arabalara ait tekerlek izlerinin bulunduğunu gösterdi. Kazı yerinde ortaya çıkarılanlar arasında bazı alet ve lambalara ait kalıntılarla mermer kolon kaideleri de bulunuyor.

Romalıların ana seyahat yolu olarak inşa ettikleri belirlenen tarihi yol hakkında açıklamada bulunan projede görevli arkeolog Viki Tzanakouli, yolun yaklaşık 1800 yaşında olduğunun belirlendiğini söyledi.

Bulunan yolun altında, Eski Yunanlılara ait, bu yoldan 500 yıl kadar eski başka bir yola ait kalıntılara da rastlandığına işaret eden Tzanakouli, "Kentin yüzyılları aşkın tarihini ortaya çıkaran birbirinin üstüne binmiş yollar bulduk. Tarihi yol ve bunu dik kesen ara yollar, Selanik'teki modern yolları andırıyor" diye konuştu.

Yetkililer, Selanik'e inşa edilecek yeni metro sistemi çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan mermer yolun, metronun 2016 yılında hizmete açıldığında sürekli olarak turistlere sergilenmesine olanak vermek amacıyla yükseltileceğini bildirdi.

Selanik'te 2006'da başlayan metro çalışmaları, bir yandan bu yoğun nüfuslu kentin altını keşfetmek konusunda arkeologlara kolay ele geçmeyecek fırsatlar sunarken, öte yandan da metro yapım çalışmalarında yıllara varan gecikmelere yol açıyor.

Kentteki metro kazı çalışmaları sırasında 2008'de de binden fazla tarihi mezar bulunmuştu. Değişik boyut ve şekillerde bulunan mezarların bazılarında ziynet eşyaları, sikkeler ve diğer sanat eserlerine rastlanmıştı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz