Yürüyen Budalalar bu kez Gürcistana gitti

Reklamcı reklamcı yazar Jacques Seguela’nın ‘Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin’ kitabındaki, “Yürüyen bir budala, oturan on entelektüelden daha iyidir” sözünden yola çıkarak gezgin grubu oluşturan uluslar arası lojistik şirketinin çalışanları, 2010 yılından bu yana başlattıkları gezilerinin 18’incisini Gürcistan’a başlattı.

Yürüyen Budalalar bu kez Gürcistana gitti

Merkezi Hongkong’ta bulunan şirketin çalışanları Türkiye`nin bulunduğu konumu ‘Mücevher tepesinin zirvesi’ olarak nitelendirirken gidecekleri yörenin kültür, yaşamını öğrenmek için en az 4 ay süren titiz çalışmaya girişiyor. Bu yılın ilk günlerinde Erzurum’a giden ‘Yürüyen Budalalar’ geçen yıl belirledikleri rota kapsamında Gürcistan`a hareket etti. Ekonomik krizde işsiz kalan 2 arkadaşlarını ziyaret için Çerkezköy ve Edirne’ye ilk kez grup halinde giden şirket çalışanları aynı zamanda gezip gördükleri yerleri ve tatları unutamayınca `Yürüyen Budalalar` adı altında daha organize gezi hazırlığına yöneldi. Gezi grubunun öncülerinden Halil Çelik ve Yasemin Çoruh, İstanbul gibi bir metropoldeki yaşamdan bunalan arkadaşları ile yerinde görerek, gezerek, bilgilerini arttırma yolunu seçtiklerini bunu yaparken gidecekleri yer ve kültürü tanımak için aylarca süren hazırlık yaptığını, bunun sonucunda o yörede yabancılık çekmediklerini anlattı.
Gezi öncesi gidecekleri yörenin özelliklerini paylaşabilecekleri Facebook’ta kapalı bir grup oluşturan rotada belirledikleri o yöreye ait coğrafya, tarih, dil, din, siyaset, edebiyat, gelenek, sanat, müzik, mutfak gibi konularda sayısız paylaşım yapan `Yürüyen Budalalar` derledikleri türkü, şarkı veya ilahileri CD ve kitapçıkla ezberlerken o yöreye uygun kıyafetleri giyiyor.
Geçen yıl 24-29 Ekim’de İran’a, bu yıl da10-11 Ocak`ta Erzurum`a giden ‘Yürüyen Budalalar’, bu sabah İstanbul’dan Trabzon’a giderken, Çamlıhemşin, Batum, Kobuleti (Çürüksu), Kutaisi, Tiflis ve Kafkas Dağları'nı kapsayan bir programla yola çıktı. Grup lideri Halil Çelik, alışılmışın dışında bur gezi gurubu olduklarını, geziye katılanların giderlerini kendi ceplerinden karşıladığını, aylar süren çalışma ile değişik dil ve yörelerdeki şarkıları ezberleyerek orada söylediklerini, gezilerini fotoğraf sanatçısı Halit Ömer Camcı`nın görüntülediğini ekledi.
‘Yürüyen Budalalar’ şimdiye kadar değişik sayıdaki gruplar oluşturarak Gürcistan ile birlikte 18 farklı rota belirlemiş oldu. Gezgin çalışanlar, Sivas ve Edirne’ye 2’şer kez olmak üzere İznik, Bursa, Konya, Trabzon, Kars, İzmir, Kapadokya, Kayseri, Diyarbakır, Mardin, Hasankeyf, Batman, Erzurum, yurt dışında Bosna, Makedonya, Kosova ve İran’a gitti.

Kaynak: DHA