Görüş Bildir

Yüzlerce ölü var

Güney Sudan'da iç çatışmalar 10 eyalete yayılırken, başkent Cuba'daki hastanelere ulaşan cesetlerin sayısı 100'ü geçti. Reuters'a konuşan bir hükümet kaynağı, çatışmalarda şu ana kadar en az 272 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yüzlerce ölü var

Sudan'dan ayrıldıktan sonra iktidar çatışmasının yaşandığı Güney Sudan'da 10 eyalette şiddet olayları meydana geldi.  Hükümete bağlı güvenlik güçleriyle şehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan ilk çatışmalarda sadece başkentte en az 110 kişi öldü.

Reuters'a konuşan bir hükümet kaynağı, çatışmalarda şu ana kadar en az 272 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Cuba'daki eğitim Hastanesi'nden bir doktor AP'ye yaptığı açıklamada ölenlerin toplam sayısının belirlenemediğini çünkü askerlerin ölü ve yaralıları muayene etmelerine izin vermediğini söyledi. Doktor ölenlerin çoğunun asker olduğunu da ekledi.

Devlet Başkanı Salva Kiir ile muhalif Başkan Yardımcısı ve eski isyancı lider Riek Machar'ın başkentteki görüşmesi sırasında çatışma çıkmıştı.

İÇ SAVAŞ UYARISI

Çatışmalar 25 bin kişini kaldığı BM kampı dışında da sürerken, BM'den iç savaş uyarısı gelmişti.

Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Wau'da yaklaşık 70 bin kişinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endişe uyandırdığını kaydeden bir bildiri yayımlarken,  bildiride, yardıma muhtaç sivillere insani yardım ulaştırılması için ateşkes çağrısı yapıldı.

BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaşmasının tüm yönlerini uygulamasını istendi.

DÜNYANIN EN GENÇ ÜLKESİ

Tam beş yıldır bağımsız bir ülke olan Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde dünyanın en genç ülkesi olarak tarih sayfasındaki yerini almıştı. Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi