400 kız çocuğu okullu oldu

Ergani ilçesinde eğitimleri yarıda kalan 400 kız öğrenci, ailelerinin ikna edilmesiyle yeniden okula gönderildi.

400 kız çocuğu okullu oldu

Ergani'de kız çocuklarının okullaştırılması için yoğun bir çalışma başlatan kaymakamlığın oluşturduğu ikna ekipleri, köyleri dolaşarak, okula gönderilmeyen kız çocuklarını tespit ediyor.

Rehber öğretmen, imam, muhtar, o bölgenin ileri gelenlerinden oluşan ikna ekibi, belirlenen kız çocuklarının okula gönderilmemesinin nedenlerini araştırıp, aileyi o konuda ikna etmeye çalışıyor.

Özellikle ailelerin reddedemeyeceği kişileri aracı olarak kullanan ekipler, aileyi ikna ettikten sonra, kız çocuklarını eğitimlerini tamamlamaları için "taşımalı eğitim" kapsamında araçlarla ilçe merkezine taşıyor.

"Bazı köylerde çok sıkıntı yaşadık"

Kaymakam Erdinç Yılmaz, eğitime çok önem verdiklerini söyledi. Kız çocuklarının okullaşma oranının ilçede yüzde 75 olduğunu belirten Yılmaz, hedeflerinin bu oranı yüzde 100'e çıkarmak olduğunu kaydetti.

Bölgede kız çocuklarının okullaşmasının son derece önemli olduğunu anlatan Kaymakam Yılmaz, şöyle dedi: "Kızların okuması bizim için çok önemli. 2011-2012 eğitim öğretim yılında lise çağındaki 810 öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamında ilçeye getiriliyordu. Bu eğitim öğretim yılında 2 bin 36 öğrencimiz, 149 araçla taşınıyor. Özellikle belli köylerimizde kızlarımızın okula gönderilmesi konusunda çok sıkıntılar yaşıyorduk. Buradaki ailelere, ikna ekiplerimiz aracılığıyla ulaştık. Şimdi onlar da kızlarını okula göndermeye başladılar. Şu ana kadar toplamda 400 kız öğrenciyi okula kazandırdık. İnanıyorum ki daha iyi sonuçlar alacağız."

Ailesi okula göndermek istemiyordu

Ergani Kız Meslek Lisesi'ne Uzunağaç köyünden gelen 10. sınıf öğrencisi Müzeyyen Polat, ailesinin kendisini okula göndermek istemediğini belirterek, "Öğretmenlerimiz, gelip ailemle görüştüler. Onları ikna ettiler. Şimdi okula geliyorum. Çok mutluyum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz