Görüş Bildir

Ahlat sempozyumu tamam

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde Ahlat Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Valiliği ve Ahlat Eğitim ve Kültür Vakfı organizasyonuyla düzenlenen 1. Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu sona erdi.

Ahlat sempozyumu tamam

Ahlat Kültür Merkezi'nde 3 gün devam eden 1. Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Oktay Belli, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban'ın yaptığı genel değerlendirmelerin ardından tamamlandı.

TARİHİ ÖNEME VURGU

Sempozyum hakkında bilgi veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, ”Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Ahlat-Avrasya Kültür Sempozyumu büyük bir katılımla gerçekleşti. 3 gün zarfında yetmişe yakın bilimsel bildiri sunuldu ve bu bilimsel bildirimlerin birçoğu Ahlat'la ilgili, geri kalanı yüzde 10-yüzde 15 civarında da Bitlis ve yöreleriyle ilgili. Özellikle Ahlat'ın tarihi öneminin vurgulandığı bu sempozyumda uluslararası katılımın, özellikle Türk cumhuriyetleri ve Avrupa'dan katılımın olması ve buraya olan ilginin çok olduğunu gösteriyor. Bizler, üniversite olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumun devamı için şimdiden kolları sıvadık. Bu sempozyum, geleneksel olarak her yıl düzenlenecek." diye ifade etti.

‘DÖNÜM NOKTASIDIR’

1. Ahlat-Avrasya Kültür Sempozyumu Organizatörü İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Oktay Belli de Ahlat- Avrasya Kültür Sempozyumu'nun yapılmasının çok gerekli olduğuna inandıklarını, yüzlerce başvuru olduğunu söyledi. Belli, şöyle devam etti:

"Biz ancak 64, 66 bildiriyle tamamlayabildik sempozyumu. Bu, bir dönüm noktasıdır. İlk olmasına rağmen çok büyük bir başvuru oldu. Gelecek yıllarda bunun geleneksel olarak yapılmasının zorunlu olduğuna karar verdik ve bunu devam ettireceğiz. Ahlat için bir dönüm noktası, bu bölge için bir dönüm noktası, çünkü bu bölgenin tarihi, coğrafyası, sanat tarihi, edebiyatı, etnoğrafyası, halk bilimi hiç dokunulmadan günümüze kadar sürdürülmüş. Bizim yaptığımız sempozyum uluslararası bir sempozyum, özellikle de bu bölgenin tanınmasına yönelik olarak uluslararası arenada tanınmasını sağlamak istiyoruz.”font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi