Ahlat'ta kültür ve sanat sempozyumu

1’inci Uluslar arası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu düzenlendi. Açılış konuşması yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, düzenledikleri sempozyumun temelini geçen sene attıklarını söyledi.

Ahlat'ta kültür ve sanat sempozyumu

Bitlis Eren Üniversitesi'nin (BEÜ) başkanlığında, Ahlat Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Valiliği ve Ahlat Eğitim ve Kültür Vakfı'nın organizesinde, 1’inci Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu düzenlendi.

Ahlat Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, BEÜ’nün tanıtım filminin gösterimiyle devam etti. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru, ilkini gerçekleştirdikleri sempozyumun temelini geçen sene attıklarını söyledi.

YERELDEN ULUSLARARASINA

Doğru: “Ahlat'ta düzenlenen kültür haftası yerel olarak devam etmekteydi. Bizler bu haftayı Ahlat'ın önemine binaen bu kültür haftasının yerel olmaktan çıkıp uluslararası düzeye gelmesi gerektiğini belediye başkanımıza, kaymakamımıza ve valimize söylemiştik. Artık Ahlat konumu ve önemi itibariyle yerel değildir. Ahlat özellikle Türk dünyası için önemli bir yerdir. Bu düşünceyle bu şenlikleri ismini değiştirerek Ahlat-Avrasya Kültür Haftası şeklinde getirip yolumuza devam edelim dedik. Geçen sene böyle bir adım atarak yola koyulduk. Önümüzdeki senelerde bu sempozyumlar çok daha genişleyerek çok daha etkin bir şekilde Türkiye'ye ve dünyaya yayılacak.” dedi.

‘AHLAT,UYGARLIK ŞEHRİDİR’

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Oktay Belli ise konuşmasında, 43 yıldan beri Doğu Anadolu Bölgesi'nde bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi. Bilimsel çalışmalarını insanlarla paylaşmak için uluslararası kongreler yaptıklarını kaydeden Belli, ''Bugüne kadar 27 kongre gerçekleştirdim. 24 tanesi uluslararası 3 tanesi ulusal. O kadar sempozyum düzenlememize karşın Ahlat söz konusu olduğu zaman sanki yer yerinden oynadı. Yüzlerce bize bildiriler akmaya başladı. bu kadar zorlandığımı hayatım boyunca unutamam. Ama şuan bunun gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyorum. Ahlat bir uygarlık şehridir. Basit bir yer değildir. İlçemizde büyük değerler var. Burası dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı bunu gidip başka yerde aramaya gerek yok'' diye konuştu.

DEĞERLER SİLSİLESİ

Ahlat'ın sahip olduğu değerler silsilesinin sadece Türk dünyasının, İslam dünyasının değil tüm insanlığın ihtiyacı olan duygular değerler ve hisler olduğunu söyleyen Bitlis Valisi Veysel Yurdakul ise, ''Biz bu topraklarda dayanışmayı, paylaşmayı, başkası için yaşamayı başkasını yaşatmayı hep ön plana almışız. İslam bu topraklarla 640lı yıllarda buluşmuş. Türkün kahramanlığı İslamın kucaklayıcılığı, bir bakıma Ahlat'ta buluşmuş ve burada yükselmiş. Bu nedenle Ahlat ayrı bir öneme sahip bir yer.'' dedi.

Program sonrasında Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, sempozyuma katkı sunan protokol üyelerine plaket takdim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz