Görüş Bildir

Ailelere ‘karne’ uyarısı

Okulların yaz tatiline girmesi ile beraber başlayan öğrencilerin karne heyecanı konusunda psikologlar aileleri uyararak çocuğun kötü karne getirmesinde ailenin de sorumluluğu vardır ve bu nedenle de tüm sorumluluk çocuğa yıkılmamalıdır denildi.

Ailelere ‘karne’ uyarısı

Karneyi, “çocuğun öğrenme süreçleri ve davranışlarının bir geri bildirimi” olarak tanımayan Uzman Psikolog Melis Tümer Süyür, kötü karnenin sorumluluğun aile tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi.

Süyür, çocuğun okul başarısızlığının nedenlerini, “Bazıları çocukların kendilerine has kişisel özellikleridir. Unutulmamalıdır ki her çocuk aynı değildir. Kimi çocuk matematikte iyiyken, kimisi sanata yatkındır. Önemi olan okul ve aile arasındaki uyumdur. Her iki gözlemci de çocuğun neye yeteneği olduğunu gözlemlemelidir ve o alanda çocuklarımız desteklenerek, geleceğimizin mirasları, özgüvenli çocuklar yetiştirilir” diye konuştu.

Başarısızlığın ikinci nedeninin aile kaynaklı olduğunu belirten Süyür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anne-babanın sağlıklı model olması, kültürel seviyenin, ders çalışma ortamının sağlanması, ailenin disiplini, başarıyı olumlu etkileyen faktörlerdir. Diğer bir başarısızlık nedeni ise okul kaynaklıdır. Okuldaki eğitim ve öğretim programının çocukların gelişim seviyelerine uygun zenginleştirilmiş programlar olmasına karşın, çocuğun akademik başarısı beklenenin altında ise araştırma yapılmalıdır. Bir çocuk-ergen ve psikoloğundan yardım alınarak, çocuk-aile ve okula yönelik bir çalışma düzenlenmelidir. Bu üçgen kurulabilirse, sorunu çözmeye adım atmış oluruz.”

Karne dönemi ile birlikte tatil heyecanının da yaşandığını anımsatan Süyür, “Önemli olan karne heyecanını karne sendromuna çevirmemektedir. Karne almak, bir anlamda çocuklara tatilin geldiğini çağrıştırmalıdır” uyarısında bulundu.

EBEVEYNLERE KARNE UYARISI

Ebeveynlere “Çocuğun tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıyın. Tatil zamanını birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görün. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onunda tatile, okul düzeninden uzaklaşamaya ihtiyacı olacağını unutmayın” çağrısını yapan Süyür, şunları kaydetti:

“İyi notların olduğu karneler genellikle ödüllendirilir. Ancak çocuğunuz sadece iyi notlar aldığında ödüllendirildiğini hissetmemeli. Mümkün olduğunca maddi değeri az olan veya manevi değeri olan (ailece bir şeyler yapmak gibi) hediyeleri, gösterdiği çabası için vermeniz en uygunudur. Bu sebeple düşük notu olsa bile çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptı ise ona da bir ödül vermeniz onu motive edecektir.

Böylece çocuğunuzun ona vereceğiniz ödül için çalışma gerekliliği yerini ‘kendim için çalışmalıyım’ düşüncesine bırakır. Bu da çocuğunuzda özdisiplin gelişmesini sağlayacaktır. Tatil döneminde çocuğunuzu kitap okumak, bulmaca çözmek gibi aktivitelerde bulunması için teşvik edin. Okulun açılmasına doğru, bir önceki dönemi hatırlatıcı çalışmalarla ödül yöntemini uygulayarak çocuğunuza destek olun.

Süyür “Çocuğunuzun size karşı yapmasını istemediğiniz, hiçbir davranışı siz de çocuğunuza sergileyemeyiniz. Unutmayın ki çocuk söylenenden çok, gördüğünü rol model olarak alacaktır” diyerek, sözlerini tamamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi