Görüş Bildir

Atamalarda ‘Sözleşmeli’ dönemi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, atama bekleyen binlerce öğretmeni ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz, “Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları, sözleşmeli öğretmen kapsamında yapılacak” dedi.

Atamalarda ‘Sözleşmeli’ dönemi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eğitim muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Yılmaz’ın konuşmasından dikkat çeken başlıklar şöyle:

15 bin sözleşmeli öğretmen ataması 10 Ekim’de yapılacak. Şubat ayı öncesinde de ihtiyaca göre atama yapılacak. Artık öğretmen atamalarının tamamı “sözleşmeli” olacak. Her yıl sözleşmeler yenilenecek. 4 yılın sonunda başarılı olanlar kadroya geçecek. 2 yıl aynı okulda zorunlu hizmet verdikten sonra yer değiştirme talebinde bulunulabilecek. Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hak-hukuku, ücretleri arasında hiçbir fark olmayacak.

Öğretmenler, 6 yıllık zorunlu hizmetleri döneminde eş durumu tayin talebinde bulunamayacak. Aile birliğinin sağlanması için öğretmen sabit kalacak, kamu görevlisi eşinin tayini öğretmenin olduğu il ve ilçeye yapılacak. 2010 KPSS: 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavıyla 45 binden fazla öğretmen alındı. Bu sınavın iptal edilmesiyle birlikte, savcılıktan kopya çektiği belirlenen 3 bin öğretmenin ilişiğini kestik. Geriye kalan 42 bin öğretmenimiz var. Ancak kamuda bu sınavla alınmış binlerce memur var. Bunlarla ilgili duruma Bakanlar Kurulu karar verecek.

Kapatılan özel okullardaki 138 bin öğrencinin 60 bini devlet okullarına, 20 bini özel okullara kayıt yaptırdı. (Geriye kalan 60 bin öğrenci devlet veya özel okullara kayıtlarını yaptırabilecek). Kapatılan özel okullara parasını peşin ödemiş olan veliler için yapılacak bir şey yok.

Darbe girişiminin ardından MEB’de açığa alınan personel sayısı 33 bini buldu. Bunların 100’ü merkez teşkilattan. FETÖ okullarında görev yapan 27 bin 424 personelin de çalışma izinleri iptal edildi.

FETÖ üyeliği nedeniyle kapatılan bin 56 özel okul Maliye Bakanlığı tarafından MEB’e devredildi. Kapatılan 15 vakıf üniversitesi de YÖK’e verildi. Kapatılan okulları Milli Eğitim Bakanlığı bölgenin ihtiyacına göre belirleyecek ve devlet okulu olarak öğrenci alımına başlayacak.

Askeri okullardaki öğrencilerin tercih işlemleri e-okul sistemi üzerinden zamana bağlı olmaksızın 22 Ağustos tarihine kadar alınacak. Kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda yaklaşık 5 bin öğrenci bulunuyor. Yerleştirmelerde öğrencilerin puanlarını dikkate alacağız. Seviye belirleme sınavı veya TEOG o dönem tabi oldukları sisteme göre aldıkları puan üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz.

Özel öğretim kurumları ve özel öğrenci yurtları 667 sayılı KHK ile bin 56 özel okul, 821 özel yurt ve 234 diğer olmak üzere 2 bin 111 özel öğretim kurumuyla ilgili kapatma işlemi yapılmıştır. Bu sayılar da değişebilmektedir. İçlerinden birkaç tane hatalı olanlar çıkarılacaktır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi