Azmin zaferinin adı: Dılyar Kavak

Mardin'de serebral palsi hastası olan ve sadece sol kolu ile sağ elinin işaret parmağını kullanabilen 14 yaşındaki Dılyar Kavak, katıldığı yüzme, piyano ve binicilik kurslarındaki azmiyle çevresindekilere örnek oluyor

Azmin zaferinin adı: Dılyar Kavak

Mardin'de doğuştan serebral palsi hastası 14 yaşındaki Dılyar Kavak, sadece sol kolu ile sağ elinin işaret parmağını kullanabilmesine rağmen binicilik, yüzme ve piyano kurslarındaki azmiyle takdir topluyor.

Merkez Artuklu ilçesinde yaşayan, engeli nedeniyle iki yıl geç başladığı okulda kısa sürede okuma yazma öğrenen Kavak, yaşama sevinci ve azmiyle katıldığı kurslarda gösterdiği performansıyla çevresine örnek oluyor.

Okulda müzik öğretmeninin tavsiyesi üzerine 9 aydır piyano kursuna devam eden ve bu sürede engeline rağmen başarı kaydeden Kavak, Mardin Dinler ve Diller Korosu'nda piyano çalmak istiyor.

Yüzme sporuyla uğraşan ve iki yıldır lisanslı yüzücü olan Kavak, Türkiye Bedensel Engelli Yüzme Yarışları'nda mücadele edecek.

Biniciliği de çok seven Dılyar Kavak, AA muhabirine, engelli olması nedeniyle hayata bir sıfır yenik başladığını ancak buna rağmen yaşama küsmediğini söyledi.

Kavak, yüzde 75 engelli olmasına rağmen birçok şeyi yapabildiğine işaret ederek engelliliğini kabullenmesinin kendisine mücadele gücü verdiğini dile getirerek, "Allah beni böyle yarattı ve ben bunu böyle kabullenmiş durumdayım. Başarılı yönlerimin, Allah tarafından artı olarak verildiğini düşünüyorum. Bedenler engelli olabilir ama yeter ki gönüller engelli olmasın." dedi.

Kavak, başarısında ailesinin büyük katkısı olduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Hepimiz bir puzzlenin parçalarıydık. Birimiz olmasaydık o puzzle yarım kalırdı. Hepimiz kendi görevimizi yaptığımız için çok güzel bir hayat ortaya çıktı. Ailem bana resmen yeniden hayat verdi. O yüzden onları çok seviyorum. Yüzde 75 engelliyim. Sol kolum hariç vücudumun hiçbir yerini kullanamıyorum. Sol kolum, beni hayata bağlayan ve yaşamımı kolaylaştıran tek uzvum. Başarmanın ilk adımı azimdir."

- Psikolog olmak istiyor

Engelli çocuklara tavsiyelerde bulunan Kavak, "Kendilerini eve kapatmasınlar. Onlar birçok şeyi başarabilirler. Onların da öz güvenlerinin yerine gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Gayret ettikleri zaman her türlü zorluğun üstesinden gelebilirler." diye konuştu.

Psikolog olmak istediğini ifade eden Kavak, bu mesleğin kendi fiziki durumuna uygun olduğunu ve sorunlarıyla yanına gelecek kişilere kendisinden örnekler vererek onları mutlu edebileceğini düşündüğünü söyledi.

- "Hiç salıncağa binemedim"

Kavak, küçüklüğünden beri salıncağa binemediğini ve yıllardır bunun hayalini yaşadığını anlatarak, "Benim salıncağa bineceğim ortam olmadı. Keşke bize uygun parklar parklar yapılsa ve arkadaşlarımla bu parklarda doyasıyla eğlenebilsek." ifadesini kullandı.

- "Piyanoyu çok seviyor"

Müzik eğitmeni Altay Altun, Dılyar Kavak'ın engelli durumuna rağmen piyano öğrenmek için büyük çaba gösterdiğini belirtti.

Dılyar Kavak'ın mücadele azmi ve başarısının gurur verici olduğunu vurgulayan Altun, "Azimle çalışması çalışması başarısını artırıyor. Piyanoyu çok seviyor. Dılyar, bu performansın ile devam ederse ileri ki dönemlerde hayal ettiği Mardin Dinler ve Diller Korosu'nda yer alacağına inanıyorum." dedi.

- "Yüzmesi benim için adeta bir mucizeydi"

Yüzme antrenörü Bilge Cengiz de 1,5 yıldır çalıştığı Kavak'ın kendisi için özel bir sporcu olduğunu aktardı.

"Sadece sol kolunu kullanarak yüzmesi benim için adeta bir mucizeydi" ifadesini kullanan Cengiz, "Bunu başarabileceğine ailesi, kendisi ve ben inanıyorduk ve o da bunu başardı. Yüzde 75 engelli ve sadece sol kolunu kullanabilen engelli bir çocuğun yüzebileceğini ben de Dılyar'dan öğrendim. Dılyar, Mardin Spor Kulübümüzün lisanslı sporcusudur. Türkiye Bedensel Engelli Yüzme Yarışları'na katılacak. Çok iyi hazırlandığımız yarışmada Dılyar'ın en iyi dereceyi alacağına inanıyoruz." sözlerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz