Görüş Bildir

Bu kantinin sorumlusu "dürüstlük"

Gercüş ilçesinde bir okulda uygulamaya konulan "Dürüstlük Kantini Projesi" çerçevesinde öğrenciler, haftanın iki günü sorumlusu bulunmayan kantinden alışveriş yapıyor.

Bu kantinin sorumlusu

Batman'ın Gercüş ilçesindeki bir ilköğretim okulunda hayata geçirilen Dürüstlük Kantini Projesi ile öğrencilerin dürüstlükle ilgili davranışlarının pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Okul Müdürü Edip Ekmen, "Dürüstlük Dolabı" projesini 2016-2017 eğitim öğretim yılında "Dürüstlük Kantini" olarak devam ettirdiklerini söyledi.

Değerler eğitimi kapsamında hayata geçirdikleri projenin olumlu sonuçlar verdiğini aktaran Duman, "Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz ve bu sayede öz güvenleri yükseliyor." dedi.

- "Öğrencilerimiz bizi mahcup etmedi"

Ekmen, okul kantininin kooperatif kolunca işletildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Haftanın birkaç günü kantinimizi öğrenciler kendileri yönetiyor. İstedikleri ürünü alıp parasını kasaya bırakıyorlar. Para üstü gerekiyorsa alıyorlar. Bizim kasaya bıraktığımız belli miktarda bozuk para sermayemiz var. Ürün stoklarımız belli fakat herhangi bir kontrol mekanizması kullanmıyoruz. Bütün adalet sistemi o an öğrencinin elinde. Öğrencilerimiz bu anlamda şimdiye kadar bizi mahcup etmedi. Akademik eğitim önemli ama önceliğimizin değerler eğitimi olması gerekiyor. Bizler eğitimciler olarak öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi hissettirebilirsek onlar o kadar verimli hale geliyor."

- "Kasamız sürekli fazla veriyor"

Proje sorumlusu öğretmen Hilal Korkmaz'da öğrencilerine duyduğu güvenin boşa çıkmadığını söyledi. Projeden öğrencilerin de memnun olduğunu ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:

"Normal günlerden daha çok keyif aldıklarını söylüyor öğrencilerimiz. Kendi kendilerini kontrol ederken onları görmeniz lazım. 'Senin aldığın şey 50 kuruş, paranın üstünü alır mısın' diyen bir kontrol mekanizması olan arkadaşı var kimi zaman yanında. Kasamız sürekli fazla veriyor. Bu çok önemli. Belki öğrencilerimizin yanlış hesaplamaları yüzünden kasa eksik verebilir diye düşünürken sürekli artıyı gördük. Bu değeri koruyan ve bu ahlakla yetişip büyüyen çocuklar, ileride ülkemiz için çok faydalı olacak, buna inanıyorum."

- "Herkes kendi dürüstlüğünü gösteriyor"

Öğrenci Belinay Vuranok ise projeden mutlu olduğunu ifade ederek "Herkes kendi dürüstlüğünü gösteriyor. Arkadaşlarımız sınavdan çıktığında ya da teneffüslerde kantinden istediğini alıyor, parasını bırakıyor. Bazen arkadaşımızın parası yanında yoksa biz veriyoruz." dedi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi