Görüş Bildir

Çocuklara eğitim desteği istediler!

"Devlet okullarında çocuklarımızın okuma yazmayı kolayca öğrenebilmeleri için özel etüt saatlerinin konulmasını istiyoruz"

Çocuklara eğitim desteği istediler!

Altınokta Körler Derneği Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şule Sepin, özel okullara devam eden öğrencilere devlet tarafından verilen katkı payı oranlarının, anne veya babası görme engelli olan çocuklar için artırılmasını istediklerini belirterek, "Görme engelli anne veya babası olan çocukların devam ettiği devlet okullarında çocuklarımızın okuma-yazmayı kolayca öğrenebilmeleri için de özel etüt saatlerinin konulmasını istiyoruz." dedi.

Sepin, Anneler Günü dolayısıyla Türkiye'nin farklı illerinden gelen görme engelli annelerin katılımıyla bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Derneklerince, görme engelli kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirmek amacıyla 2014'te Altınokta Körler Derneği Kadın Meclisinin kurulduğunu anımsatan Sepin, 2015'ten bu yana 32 şubenin delegelerinden oluşan ve yılda iki kez toplanan Kadın Meclisinde sorunların ele alındığını ve projelerin hazırlandığını söyledi.

Kadına karşı şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ele aldıklarını ve deneyimlerini paylaşarak yol haritası belirlediklerini anlatan Sepin, şunları kaydetti:

"Bizler de diğer kadınlar gibi çocuk doğurabiliyor, çocuklarımıza bakabiliyor ve onları toplumda saygınlığı olan etkin bireyler olarak yetiştirebilmek için çaba gösteriyoruz. Ancak bu çabamız, toplum tarafından yok sayılıyor. Toplum, bizim tek başımıza çocuğumuza bakabileceğimize, yetiştirebileceğimize inanmak istemiyor, bizleri çocuklarımızla birlikte gördüklerinde hala şaşırıyor.

Görme engelli anneler olarak bir araya geldiğimiz toplantılarda, çocuklarımızın özellikle eğitim sürecine aktif bir biçimde katılabilmeleri ve başarılı birer öğrenci olabilmeleri gibi temel konularda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle, ilkokul birinci sınıfta çocuklarımız okuma yazma öğrenmekte sıkıntı yaşıyor. Çocuklarımız gereken desteği her zaman öğretmenlerinden ve okul personelinden alamıyor. Çocuklarımızın eğitim sürecinde, zaman zaman varsa yakınlarımızdan, komşularımızdan destek alıyoruz ancak yetersiz kalıyoruz. Bu yetersizlik de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yürütülecek çalışmalarla giderilebilir."

- "MEB çalışma başlatmalı"

Genel olarak ekonomik güçlerinin yetersiz olduğunu ifade eden Sepin, "Birçok görme engelli anne ve baba, ekonomik koşullarını zorlayarak çocuklarını özel okullara göndermekte ve çocuklarının özel öğretmen desteğiyle kolayca okuma yazma öğrenmelerini sağlayabilmektedir." dedi.

Sepin, çocuklarının eğitimlerine ilişkin devletten destek talebinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Özel okullara devam eden öğrencilere destek amacıyla devlet tarafından verilen katkı payı oranlarının anne veya babası görme engelli olan çocuklar için artırılmasını istiyoruz. Görme engelli anne veya babası olan çocukların devam ettiği devlet okullarında çocuklarımızın okuma-yazmayı kolayca öğrenebilmeleri için özel etüt saatlerinin konulmasını istiyoruz.

Toplumda eşit bireyler olabilmemiz için görme engelli anneler olarak çocuklarımızın diğer çocuklarla eşit koşullara ulaşabilmeleri için hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bu konuya dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin çalışma başlatmasını talep ediyoruz. Görme engelli anneler ile tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi