Görüş Bildir

D.Ü'de kütüphane!

Dicle Üniversitesinde 53. Kütüphane Haftası etkinlikleri startını alırken, Diyarbakır Kitaplığının açılışı yapıldı.

D.Ü'de kütüphane!

Dicle Üniversitesinde 27 Mart - 2 Nisan tarihleri arasından kutlanan 53. Kütüphane Haftası etkinlikleri başladı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi,  Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

53. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Kitaplığının açılışını gerçekleştirildi. ‘DİYARBEKİR’ kitaplığının kuruluş amacından söz eden Doç. Dr. İrfan Yıldız,  “Diyarbekir kitaplığı projesi Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Talip Gül tarafından Rektör adaylığı döneminde Yüksek Öğretim Kurumu’na sunulan bir projedir” dedi.

KÜTÜPHANE HAFTASI

"Bu kitaplığın kuruluş amacı, Diyarbekirlilere ve Diyarbekir üzerine araştırma yapacaklara hizmet sunmaktır" diyen Yıldız, "Diyarbekir ilim ve kültür merkezi konumunda bir şehirdir. Alimlerin, ediplerin, yazarların ve bilim adamlarının başkentidir. Böyle bir şehire yakışacak bir kitaplığın açılması da artık boynumuzun borcu olmuştur. Kitaplığa ‘Diyarbakır’ değil de ‘Diyarbekir’ kitaplığı adı vermemizin sebebi, Bölgenin tarih misyonunu devam ettirmektir. Eski adıyla ‘Amida’, yeni adıyla ‘Diyarbakır’ şehir merkezine verilen addır. ‘Diyarbekir’ ise bölgenin adıdır. İlk İslam döneminde Bölgeye yerleşen Bekir Bin Vail kabilesinden dolayı bölgeye ‘Diyarbekir’ adı verilmiştir dedi.

MEDENİYETLERİN İNŞASI

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise, “Tarih boyunca medeniyetler kitap ve kütüphane üzerine inşa edilmiştir. Tarihte ilk kütüphane bu topraklarda oluşturulmuştur. M.Ö 2600. yıllarında ilk defa Sümerler tarafından çivi yazısının icadıyla kütüphaneler inşa edilmiştir. İslam medeniyeti ise, tam bir kitap medeniyeti olarak kabul görülmüştür diyen GÜL, Miladi 8. Yüzyılda kâğıdın İslam dünyasına girmesiyle İslam coğrafyasında kısa sürede kitap medeniyet sürecine girmiştir. Emeviler, Abbasiler, Selçuklularda, Osmanlılarda, Sultani kütüphaneler, özel şahıs kütüphaneleri, ilim adamlarının şahsi koleksiyonları, ilim merkezinde oluşturulan kütüphaneler, İslam kültürünün vazgeçilmez kurumları olmuştur.” diye konuştu.

Gül, Diyarbakır, tarih boyunca ve özelliklede Selcuklular ve Osmanlılar döneminde kitap ve kütüphane zenginliği ile öne çıkan bir kent olduğunu belirterek, "Kitap ve kütüphane açısından Diyarbakır, Anadolu kentleri arasında ön sırada yer almıştır. Günümüzde gençlerimizin kitap sevgisinin yeniden yükseldiğini görmek bizleri memnun etmektedir. Bu konuda üniversite olarak şehrin bu anlamdaki kültürel geçmişinin hafızası niteliğinde olmak üzere, ‘Diyarbekir Kitaplığı’nı kurduk" dedi.

Etkinlikte, Cemil Özgür İlköğretim Okulu tarafından, kütüphane haftası münasebetiyle düzenlenen Şiir, Kompozisyon ve Resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programa katılan ve kısa bir konuşma yapan Şeyhmus Diken, Nimet Karadaş, Şefik Korkusuz'a programa katılımlarından dolayı teşekkür belgeleri verildi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Talip Gül ve misafirler ‘DİYARBEKİR Kitaplığı’nın açılışını yaparak kütüphaneyi gezdi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi