DÜ’de Zerzevan Kalesi her yönüyle ele alındı

Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 'Diyarbakır Zerzevan Kalesi, yeni kazılar, yeni sonuçlar' konulu bir konferans düzenlendi.

DÜ’de Zerzevan Kalesi her yönüyle ele alındı

Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterirken, Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç açılış konuşması yaparak kalenin bölgenin turizme katkı sağlayacağını ve genç mimarlar için büyük önem taşıdığını söyledi.

ZERZEVAN KALESİ

Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise yaptığı konuşmada, 2014 yılında başlayan kazılardan beri kendisinin kazı başkanlığı yaptığını, devam kazılarda bugüne kadar, gözetleme-savunma kulesi, surlar, yeraltı sığınağı, kilise, askeri-sivil konutlar, yeraltı ibadethanesi, sunaklar, kaya mezarları, su kanalları bulunduğunu belirtti. Coşkun, Zerzevan Kalesi’ndeki çalışmaların, bölgenin Roma Döneminin aydınlanması açısından oldukça önemli olduğunu ve kazıların uzun bir süre daha devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz